Пари

Повишаването на лихвените проценти има пряк ефект върху джобовете на потребителите , особено тези, които имат дългове. Причината е, че когато лихвите се повишават, заемът е по-скъп. И не само това, но връщането на парите, взети назаем в миналото, също струва повече, ако дълговете са с променлив лихвен процент.

Ипотечните кредитори са  най-засегнати от повишаването на лихвените проценти, тъй като ще им струва повече пари да изплатят ипотеките си, ако имат променлив лихвен процент. Ще трябва да отделяме по-висок процент от заплатите си, за да плащаме вноските всеки месец.

Новият курс на европейската парична политика също ще има пряко въздействие върху хората, които искат да си купят жилище, тъй като, от една страна, ще им струва по-скъпо да вземат ипотека, а от друга, ще им струва по-скъпо .

Българите, които искат да продадат къщата си, също могат да бъдат засегнати . Защото ако ипотеките са по-скъпи и по-трудни за получаване, търсенето ще намалее и това може да доведе до спад на цените на жилищата, освен това ще отнеме повече време за продажба.

Какво да направите, ако лихвите по кредите се покачат много?

Ако ипотечното ви плащане ще скочи до опасна точка, нашият съвет е да се захванете за работа възможно най-скоро, за да се опитате да смекчите въздействието му. Като начало изчислете колко ще се увеличи месечната ви вноска. Ако можете да си позволите новата такса, но очаквате, че ще сте малко ограничени, опитайте се да намалите преходните си разходи и да планирате по-добре финансите си.

Можете също да опитате да рефинансирате ипотеката си, за да смекчите удара, или като преминете към фиксиран лихвен процент, или като намалите спреда си.

Ако не можете да си позволите месечните такси към банката, тогава трябва да действате възможно най-скоро. Опитайте се да говорите с вашата банка възможно най-скоро и да договорите нови условия (примерно удължаване на срока, намаляване на лихвата, някаква отсрочка по месечните плащания  и т.н.).