Новата версия на iOS 6 носи много подобрения в операционната система. Едно от тях е възможността за използване на функцията за безплатни видео разговори FaceTime през 3G и 4G мрежи. Досега това беше възможно само чрез WiFi. Американският оператор AT&T таксува клиентите си месечно за използването на Hotspot функцията, която позволява споделянето на мобилната връзка с други устройства. Изглежда операторът има намерение да таксува и използването на FaceTime. Така клиентите на мобилния телеком ще трябва да заплащат един път за мобилния трафик, генериран от приложението, и още един – месечна такса за използване на услугата чрез 4G мрежа.

Информацията се появи, след като колегите от 9to5Mac опитваха версия на iOS 6 за разработчици и им беше изписано на екрана на устройството, че за да се използва услугата, трябва да се свържат с AT&T. Такъв проблем не е открит при опит за използване на FaceTime с карта на друг голям мобилен оператор в САЩ – Verizon.

Официалният коментар по темата от страна на AT&T гласи така:

 

„Работим много с Apple върху новата версия на iOS 6 и ще споделим повече информация с нашите потребители, когато операционната система бъде достъпна официално“. 

По-малкият оператор по клиентска база – Sprint също се изказа по темата:

„Ние държим много на нашите тарифни планове с неограничен мобилен интернет и нямаме намерение да таксуваме нашите клиенти допълнително само заради използването на едно приложение“, каза говорителката на Sprint.

Логично е Sprint да се изказва по този начин, след като е по-малък оператор от AT&T, а освен това, операторът наскоро започна да предлага iPhone, така, че ще направи всичко за да привлече повече потребители. Така, ако AT&T таксува за тази услуга, потребителите ще изберат Sprint, или поне на това се надяват от мобилния оператор.

Това се случва в Америка. Но защо да не се случи и при нас? Знаем, че мобилните оператори в България се стремят постоянно да са по всички световни стандарти. Дали и ние ще трябва да заплащаме допълнително за да използваме една услуга на Apple? Или просто да се доверим на приложения за безплатни видео разговори като Tango?

Източник: 9to5Mac

Снимка: 9to5Mac

1 коментар

Comments are closed.