Снимка: Alphacoders

След като през последните седмици Шотландия изпитва изключително ветровито време, официални източници обявиха, че в неделя на 7 август страната е произвела повече енергия от вятърни турбини, отколкото е използвала този ден. Това означава, че на 7 август точно 106% от енергийните нужди на държавата са били покрити от чиста възобновяема енергия.

WeatherEnergy WWF Scotland докладват, че на 7 август Шотландия е изразходила 37 202 мегават-часа енергия, което включва домакинствата, индустрията и всички бизнеси. Общо произведената енергия от вятърни генератори на този ден пък е била 39 545 мегават-часа. Това е първият път в историята, когато държава генерира повече енергия от възобновяеми източници, отколкото са ѝ нужни за задоволяване на енергийните нужди.

Новината идва известно време след като и други държави постигнаха подобен успех – миналата година Дания произведе 40% от енергията си чрез вятър и по този начин би собствения си (и световния) рекорд за добита чиста енергия. Планът на датчани е да получават 50% от електричеството си от възобновяеми източници до 2030 година.

От друга страна, в цяла Великобритания 46% от енергията бива получавана от чисти източници. Само 21% идват от ядрена енергия, докато цели 25% са дело на възобновяеми такива като вятър и слънчева енергия. Правителството на Обединеното кралство ще направи всичко възможно да изпълни плана си, а именно – да се отърве от изкопаемите горива до 2025 година.