spotify

Нека не се лъжем – в България свалянето на така наречената пиратска музика не е нещо непознато и необичайно. Глоби липсват, а хората се оправдават, че нямат по 12 лева да купуват един албум на изпълнител, без дори да знаят дали той ще им хареса. Възможностите за закупуване на музика в нашата мила родина са силно ограничени. Ние сме принудени или да си купим целия албум заради една песен, или да търсим компилация, където заглавието присъства. Предлага ни се и възможността да заплатим по 99 цента за една песен в епълската услуга iTunes. Купуването на музика в България е невъзможно, особено имайки предвид „високите“ заплати, които ни предлагат сладките управляващи.

На хоризонта се появи и нов вид услуга, която е тук за да направи революция в музикалната индустрия. Какво ще кажете да слушате огромна колекция от албуми неограничено срещу малка месечна такса? Тук се появява музикалната стрийминг услуга Spotify.

Стрийминг услугите нашумяха през последните няколко години, особено в САЩ, където хората нямат възможност да свалят пиратска музика и са свикнали да купуват по 99 цента парчето. Услугата се оказа изключително популярна в Щатите, защото за скромната сума от 10 долара американците получават достъп до над 20 милиона музикални произведения.

Как се запознах със Spotify?

Преди около шест месеца, ровейки из интернет, чух за персонализираното интернет стрийминг радио Pandora. То позволява на потребителите да си създадат радио станция, базирана на определена песен или изпълнител, която да пуска само подобни на неговия стил парчета. Услугата наистина е уникална и е прекрасна възможност за откриване на нови групи и изпълнители, но на мен ми трябваше нещо повече. Трябваше ми контрол върху музиката. Исках да мога да си пусна каквото и когато пожелая. Случайно попаднах на сайта на Spotify, който ми обясни, че услугата не е достъпна в моята държава.

Разбира се, това не ме спря да намеря начин и да тествам това чудо, за което всички говорят. Пуснах си американски VPN и се регистрирах като американски потребител. След това свалих програмата на телефона си, а на по-късен етап и на своето PC.

Първото, което ми направи впечатление беше бързината на стрийминг. Много хора смятат, че стриймингът забавя доставянето на съдържание и разваля удоволствието. Очаквах да чакам по една или две секунди преди да тръгне всяко едно парче. При Spotify нещата са така оптимизирани, че това няма как да се случи. Посрещна ме един приятен интерфейс, заедно с хиляди възможности за добавяне на плейлисти, вътрешни приложения, следене на класации и групи.

Какво предлага Spotify?

Услугата е взела най-доброто от социалните мрежи и популярната услуга за закупуване на музика iTunes.

Spotify предлага на потребителите възможност да създадат собствен плейлист, в който да добавят неограничен брой песни, албуми или цели дискографии. Така спокойно можете да подредите своята музикална колекция и да слушате всичко, което пожелаете, без да сваляте музика на своето устройство. Разбира се, вие можете да внесете своята музика от други източници и да си я включвате в плейлисти.

Основното предимство на подобни услуги е, че нищо не се сваля на компютъра, освен ако вие не пожелаете това.

Когато потърсите един изпълнител в търсачката, вие ще попаднете на неговата страница, където ви се предлага възможност да го „следвате“ (подобно на Twitter), да разгледате и слушате дискографията му, разбита по сингли и албуми, да видите какво слуша той или да разберете кого слуша той. Чрез тези функции можете да научите много за своя любим изпълнител, както и да следите всяка негова активност.

spotify browse

Друга социална функция е споделянето на парчетата и албумите, които слушате във Facebook, Twitter или Tumblr. Разбира се, вие можете да ги споделите само на своята стена (в самата услуга), за да могат вашите последователи да разберат какво точно слушате. Интересна е и възможността за изпращане на музика на приятел, който също използва услугата. Чрез менюто „съобщения“ той ще може да види получените и изпратените музикални произведения, както и кога и дали са чути от получателя. Всеки един ваш плейлист може да бъде следван от хиляди хора, разбира се, ако позволите това.

Не е задължително всеки да знае какво и кога слушате. Услугата предлага „частна сесия“, която ви гарантира анонимност, ако случайно решите да послушате мегахита Baby на Джъстин Бибър.

spotify interface

За да се конкурира с Pandora, Spotify пусна и своя версия на персонализирани радио станции. В самото приложение можете да си създадете радио, отново базирано на любим изпълнител или песен. При слушането на песни от радиото вие можете да ги харесвате или да ги забранявате. Така ще получите едно изключително персонализирано музикално изживяване.

Шведската услуга предлага и нещо, което не се предлага от конкурентите. Това са вградените приложения. Да, приложение в приложението. Така можете да си добавите класацията на Billboard или тази на Digster. Нека не забравяме, че съществуват и страшно много апликации, позволяващи на потребителите да откриват нова музика.

Създателите на музикалния феномен са помислили и за хората, които нямат постоянен достъп до интернет. Ако се абонирате за премиум месечен абонамент, вие ще можете си избирате плейлисти и албуми, които да се кешират и свалят на устройството за бъдещо офлайн ползване.

На каква цена?

Да си дойдем на думата. Spotify се предлага в три варианта: безплатен, неограничен и премиум. В България абонаментните планове са само два: безплатен и премиум.

Цените за САЩ са: 
Free абонаментен план – 0.00 долара/месец

Unlimited абонаментен план – 4.99 долара/месец

Premium абонаментен план – 9.99 долара/месец

 

Цените за България са: 

Безплатен абонаментен план – 0.00 евро/месец

Премиум абонаментен план – 4.99 евро/месец

spotify pricing

Както виждате услугата е значително по-евтина в България, отколкото в по-развитите страни като САЩ и Великобритания. При нас е премахнат Unlimited планът, а на негово място е сложен директно Premium за същата сума.

Кой абонаментен план е за вас?

FREE – Безплатният абонаментен план предлага възможност да слушате неограничено музика само от PC за период от 6 месеца, след който ще имате ограничение от 10 часа на месец. През няколко песни ще трябва да изтърпите по една аудио реклама. Мога да кажа, че рекламите в услугата са кратки и не дразнят. Музиката тук е с битрейт 160 kbps. ЪПДЕЙТ: Spotify потвърди пред Smart News Bulgaria, че ограничението от 10 часа на месец за безплатните акаунти не се прилага в България.

UNLIMITED – Този план се продава само в САЩ. Той предлага възможност да се отървете от рекламите и да слушате неограничено музика от своето PC или Mac. Битретът отново е 160 kbps.

PREMIUM – Премиум абонаментът предлага всички екстри. С него можете да избирате плейлисти за слушане офлайн, да стриймвате неограничено от своя телефон, таблет или PC/Mac. Офлайн плейлистите също могат да се синхронизират на мобилните устройства. Музиката с този план ще звучи кристално (320 kbps) и няма да бъде прекъсвана от реклами.

Хубавото е, че можете да тествате напълно безплатно премиум плана за първия един месец и сами да решите дали ви харесва, и дали си заслужава.

Има ли почва Spotify в България?

Ако ме бяха питали преди шест месеца дали някой в България е готов да плати за подобна музикална стрийминг услуга, отговорът ми със сигурност щеше да е отрицателен.

Истината е, че останах изключително изненадан от реакцията на всички мои приятели и познати от моето обкръжение, които толкова много харесаха услугата, когато им я показах, че веднага си я свалиха и започнаха да я използват като основен източник на музика.

Наскоро услугата беше пусната официално и в нашата страна. За няколко часа социалните мрежи гръмнаха от доволни потребители, които веднага се похвалиха, че са свалили програмата и вече са активни премиум абонати.

Защо смятам, че Spotify може да успее и в България? Защото пиратството тук е огромен проблем за изпълнителите, които „губят“ постоянно от свалянето на произведения от интернет. Тук албуми на CD носител почти не се продават, а парите се правят от участия и концерти.

Spotify плаща на изпълнителите по около $0.00966947678815 за всяко едно стриймване на песен. Нямам информация как са се споразумели с българските артисти, но идеята е, че нещо е по-малко от нищо.

Услугата е успешна по света и би могла да пожъне успех в България, защото е легален начин за слушане на над 20 милиона парчета неограничено на хиляди устройства, без да е нужно да се сваля на твърдия диск и да се заема излишно място.

Какво чакате? Свалете Spotify и слушайте всичко, което ви развеселява и забавлява.