Снимка: Wikimedia Commons

Когато Уругвай се изправи срещу Колумбия на осминафинал за световната купа по футбол тази вечер (в 23:00 ч. българско време), ще го направи без голямата си звезда Луис Суарес. Защо? Защото FIFA му забрани да играе за четири месеца заради това, че ухапа Джорджо Киелини. Нарочно. Докато играят футбол. Да, наистина… Но ако следите световното (а и не само него – всички телевизии и интернет гръмнаха с тази новина), вече ще знаете за това. А още по-лошото е, че това не му е първото такова нарушение. Не е и второто. Това е третият път, в който Суарес (който играе в Ливърпул) ухапва опонент по време на мач.

Иън Стедман от New Statesmen се е заинтригувал от шансовете един футболист да бъде ухапан от Луис Суарес и как това може да бъде сравнено с да речем ухапване от акула. От 2005-та година насам Суарес е играл в 441 мача за националния отбор на Уругвай и различни други клубове. Смятайки стартовата единадесеторка и 3 смени по време на мач, това прави 6 160 играча, които са излезли срещу него и са били застрашени от ухапване. Резултатът – шансовете някой от тях да бъде ухапан са около 1 към 2000. Шансовете пък човек да бъде убит от акула докато си плува в океана са 1 към 3,7 милиона.

Е, шансовете се доближават един до друг, ако сметнете възможността да бъдете само ухапани от акула, дори само да ви щипне… Плажът Ню Смирна във Флорида се смята за столицата на атаките от акули. Там, ако 22 464-те граждани ходят да плуват в океана само веднъж годишно, шансовете им да бъдат подгонени от някоя акула са 1 към 2 808 при не толкова силна година и 1 към 800 при пик на атаките. Средностатистически това прави 1 към 2000, което си е колкото и шансовете при Луис Суарес. Ако гледаме по-реалистично на цялата ситуация, шансовете може да са по-малки, защото повече хора ходят да плуват, и то повече от веднъж годишно.

Въпреки това шансът Суарес да ви ухапе по време на мач, ако играете срещу него, все пак са по-високи от този да ви удари гръм (1 към 10 000), да катастрофирате със самолет (1 към 11 милиона) или да бъдете убит в Америка (1 към 6 100). Е, Суарес не може да се мери с опасността Майк Тайсън да ви откъсне ухото по време на боксов мач – там шансът е 1 към 50.