Проблемът на Facebook с фалшивите новини е направо бум през последните няколко дни. След като бяха пуснати лъжливи съобщения за скорошните избори в Америка и последвалия ги объркващ отговор на Марк Зукърбърг, хората се чудят какво да правят. Това е голям проблем, всички го знаем, с изключение на Зукърбърг, който го отрича.

Според The Washington Post обаче, четирима ученици – Анант Гоел, Набинта Де, Куинлин Чен и Марк Крафт – може би имат решение на проблема.

По време на хактон в Princeton University тази седмица, на студентите им е било възложено предизвикателството да се опитат да измислят начин, как да се справят с фалшивите новини във Facebook само за ден и половина. Печелившият отбор, е направил алгоритъм, който различава лъжливите статии от истинските и съответно фалшивите не могат да се постват във Facebook.

Системата наречена FiB, работи с допълнение на Chrome, което именува линковете във Facebook като „verified“ и „not verified“ според няколко външни фактори. Сред тях са реномето на източника и референции с друг материал от други източници на новини. Ако източникът не мине теста, ще бъдете отведени до същата история (ако съществува) но написана от по-надежден източник.

Засега алгоритъмът не се използва, тъй като все още се търсят и други начини за справяне с проблема, но да се надяваме, че Зукърбърг ще го вземе под внимание.