русия

Миналата седмица Apple спря онлайн продажбите на своите iPhone-и, iPad-и, както и на други продукти в Русия, заради финансовата криза, която предизвика рязък спад във валутата на страната. В подобна ситуация американската компания трябваше да коригира цените си, за да запази печалбите, но вместо това гигантът сметна, че е по-подходящо временно да прекрати продажбите.

ВИЖ ОЩЕ: КАК ДА КОПИРАТЕ ВАШАТА МУЗИКА ОТ IPHONE НА ANDROID

Днес Apple отново пусна своя онлайн магазин в Русия, но цените са вдигнати. Версията на iPhone 6 с 16B е 35% по-скъпа, като смартфонът сега се предлага за 53 990 рубли (956 долара). Моделът с 64GB e 61 990, със 128GB 69 990 рубли. Миналата седмица новият флафман на Apple можеше да бъде купен за 39 990 рубли. Фаблетът iPhone 6 Plus вече се предлага за 61 690 рубли.

Руската рубла започна да поевтинява, а доларът и еврото достигнаха нови рекордни стойности, а от януари рублата е поевтинята с повече от 60%. Цената на петрола също падна, а това е един от стълбовете на руската икономика. Днес цената за барел петрол сорт Брент падна по 60 долара за първи път от пет години, което с спад с 45% от лятото.

Международните санкции над Русия заради Украйна оказаха много силно влияние върху икономиката на страната. Във вторник Apple заяви, че нестабилността на рублата прави много трудно определянето на цената на нейните продукти, което е довело и до затварянето на онлайн магазина в страната.