След като е спечелил над 600 милиона долара в дела за своите клиенти, адвокатът и специалист по хранително натравяне Бил Марлър е спрял да яде определени храни. Самият му опит с някои от тях са го убедили, че всичко това не си заслужава усилията, особено ако хранещият се е застрашен от ешерихия коли, салмонела и други…

Цитиран от Health Insider и IFLScience, Марлър споделя шест от храните, които той изцяло е спрял да приема, за да не стига до хранително натравяне. Ето кои са те:

1. Сурови стриди

oysters

По думите на Марлър, за последните пет години е имало повече натравяния с морски дарове, отколкото общо през предишните няколко десетилетия. Това се дължи на затоплянето на океаните в следствие на глобалното затопляне – в по-топлата вода се развиват повече микроби, които от своя страна попадат в организма на хората, които обичат да посръбват тъй популярните сурови стриди…

2. Готови за консумация плодове от сергиите

fruits

Всички сме виждали плодове и зеленчуци, готови за консумация – от тези, които се предлагат в чашка или тарелка на сергиите из пазара. Е, Бил Марлър не ви съветва да си купувате от тях, тъй като не знаете по какъв начин са обработени, кой и как точно ги е мил – през колкото повече ръце са минали тези продукти, толкова по-голям е шансът да пипнете нещо.

3. Сурови кълнове

sprouts

Ако ще ядете кълнове, поне ги сгответе преди това. През последните две десетилетия се наблюдава растеж на бактериалните инфекции от сурови бобови растения, най-вече ешерихия коли и дори салмонела.

4. Недопечено месо

steaks

Всички обичаме леко суров телешки стек, но Марлър съветва да поръчваме този деликатес в стил „medium-well“ (средно до по-опечен). Логиката е проста – за да бъдат унищожени бактериите в суровото месо, то трябва да бъде хубаво опечено на минимум 71 градуса по Целзий (160 по Фаренфайт). Иначе рискувате да пипнете споменатите и по-горе салмонела и ешерихия коли.

5. Сурови яйца

fryed-egg

Логиката тук е подобна на горната. Макар и много по-малък отколкото по време на епидемията през 1980-те години на миналия век, шансът да се заразите със салмонела от сурови яйца все пак го има (особено ако не знаете от къде идват яйцата, които консумирате).

6. Непастьоризирано мляко и сокове

raw-milk

Това го знае всяко хлапе – или си купувайте пастьоризирано прясно мляко, или варете суровото такова (ако например е домашно). Пастьоризирането е абсолютно безопасно и все пак в някои страни се наблюдава нова мода хората да пият непастьоризирано супово мляко, защото „пастьоризирането изтощавало хранителна стойност“. Не си заслужава рисковете, при все че суровото мляко (а и други напитки в това число), могат да са заразени с различни типове вируси, бактерии и паразити.

Е, това са съветите на Бил Марлър. Смятате ли да ги спазвате, ако до сега не сте?

* Правата върху изображенията са притежание на техните автори!