хив
Снимка: Wikipedia

Запознати сте с това какво е ХИВ и колко е опасен – все пак живеем в XXI век, всеки има достъп до интернет, пък и това е сериозна тема и световен проблем, но може би не знаете нещо друго за този вирус. Той има две различни разновидности – HIV-1 и HIV-2. Първият е доста по-разпространен по света, а освен това и се дели на други подгрупи, коя от коя по-плашещи. Главната разлика между щамовете е в това, че колкото по-агресивен е някой от тях, толкова по-бързо той довежда до СПИН.

Виж още: Учени тестват имплант, който позволява на глухите да чуват

Обикновено, без намесата на лечение, човек с ХИВ придобива СПИН след около 5 години. Това става по сложен микробиологичен път, започващ с навлизането на ХИВ в клетките и сливането му с рецепторите CD4. След това започва бавното изтощаване и блокиране на имунната система.

По-агресивните разновидности на ХИВ вируса се появяват, когато заразен човек е допълнително изложен на зараза от друг щам. Така двата вируса си разменят генетичен материал и мутират. При новооткрития такъв става въпрос за подвид на HIV-1, който в момента бушува в Куба. При него се наблюдава почти два пъти по-бързо придобиване на СПИН (от порядъка на около 3 години). Това са разкрили учените, занимаващи се с тази беда в момента. Те са изследвали 73-ма заразени кубинци, от които 52-ма са заболели от СПИН в рамките на 3 години след заразяването, а останалите 21 все още нямат СПИН.

Опознаването и борбата с новия щам на ХИВ започва сега и новините около това ще прииждат тепърва. Аз ще кажа само едно – бъдете разумни и се пазете!