Според експерти по киберсигурността от израелската компания за сигурност “Check Point Software Technologies”, съобщенията и потребителските имена в чат платформата WhatsApp могат да бъдат фалшифицирани.

Израелските специалисти открили, че това позволява на хакерите да променят както самоличността, така и потребителското съдържание, което е изпратено първоначално чрез хакерска версия на приложението.

Пред вестник “Таймс” от WhatsApp лаконично заявиха, че в момента се работи по въпроса, като се стараят да ограничат хората използващи хакерската версия на чата, но всяка допълнителна проверка на изпратените съобщения и сигурността на приложението би забавила твърде много трансфера на съобщенията между участниците в чата.

Няма повече подробности за момента от страна на WhatsApp, която от известно време е собственост на Facebook.

Тези проблеми допълнително затрудниха компанията, която приема сериозно проблемите със сигурността особено като се има предвид, че оперира на най-големия пазар в света – този в Индия. В резултат на слухове, че 5 души са отвлекли деца, чрез изпратени линкове към жертвите бяха арестувани най-малко 12 души заподозрени в престъплението.

Близо 200 милиона души в Индия използват услугите на WhatsApp

През юли т.г от компанията предприеха стъпки във връзка с фалшивите новини и слухове за пренасочване на съобщенията от тях към други мрежи и въведоха функция, която показва дали съобщенията са препратени към неоторизиран абонат и изкарват реклами на цял екран даващи съвети какво да се прави в случай на фалшиви новини.