В края на миналата седмица Instagram докладваха, че хакери са успели да извлекат голямо количество лични данни (мейл адреси и телефонни номера) на техни потребители. Първоначално се говореше, че засегнатите са акаунти на потвърдени личности като актьори, изпълнители и други. Днес обаче става ясно, че и обикновени потребители също са пострадали.

От социалната мрежа не казват колко акаунта са били хакнати, като подчертават, че това е малък процент от всички ползватели (около 700 милиона). Хакерите пък сами твърдят, че държат телефонни номера и мейли за около 6 милиона акаунта.

Проблемът обаче е друг. Изтеклите мейли и телефонни номера на известни личности се продаваха в специално създадена от хакерите за целта база данни, наречена Doxagram. От петък тя вече е свалена от интернет, но се предполага, че данните все още са налични в тъмната мрежа. Instagram успокояват, че няма изтекли пароли.

Въпросният хак бе причината миналата седмица Селена Гомез — най-следваният акаунт в Instagram — да бъде хакната. Хакери успяха да завземат акаунта ѝ и да споделят чрез него голи снимки на Джъстин Бийбър. По думите на главния технически директор на Instagram Майк Кригер (Mike Krieger):

„Насърчаваме хората да бъдат бдителни по отношение на сигурността на своите акаунти и да бъдат предпазливи, ако се натъкнат на подозрителни действия като непознати входящи обаждания, съобщения и и имейли. Безопасността и сигурността на нашата общност са важни за нас и ние много съжаляваме, че това се случи.“

Лошото е, че Instagram не знаят кои точно акаунти са засегнати от атаката. Така че остава да внимавате в входящите си съобщения, SMS-и и обаждания, за да предотвратите кражба на своя акаунт. Продължаваме да следим случая и ще ви информираме при наличие на още важни новини.