hackers-dont-need-wi-fi-670

Вече използваме какви ли не технологични джаджи, които имат изключително много предимста, но и недостатъци. Един от тях е дали нашата лична информация е достатъчно защитена. Група изследователи са установили, че хакарите могат да откраднат данните, дори когато устройството не е свързано с интернет. Тази уязвимост им позволява да си осигурят достъп до данните ни просто като седят близо до нас.

ВИЖ ОЩЕ: I2P Е АНОНИМНА МРЕЖА, КОЯТО СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА НЕЗАКОННИ ДЕЙСТВИЯ 

Изледователите проследяват изтичането на електромагнитните излъчвания, които идват от различните компоненти в електронните устройства, включително и процесорите. Някои от сигналите се създават, когато вие пишете по клавиатурата и могат да бъдат засечени от подходящото оборудване за подслушване. В последните си проучвания изледователите от Georgia Tech са разработили метод за измерване на силата на емисиите и предлагат начини за хардуерните и софтуерните дизайнери да оправят тези дупки в сигурността. Добрата новина е, че към момента хакерите не използват толкова често тази уязвимост за атаки.

„Ако ги сравним с интернет атаките, тези са по-малкък проблем, но те много трудно откриват. При интернет атаките вие ще откриете хакера, но при тези той трябва просто да е близо до вас и няма никакъв начин да разбере кой е откраднал вашите данни“, казва професор и компютърен инженер от Технологичния институт на Джоржия. Екипът е успял да събере информация от лаптопи чрез натискане на клавишите, използвайки АМ радио и телефон – един човек въвежда паролата, когато устройството не е свързано с интернет, докато друг е от другата страна на стената, използвайки втори изклщчен от мрежата лаптоп, който е бил в състояние да прихване да прихване страничните сигнали и да разчете паролата.

Изледователите от Georgia Tech също така проучват смартфоните и какво може да ги направи по-уязвими.Към момента те са тествали само Android устройства. Тези сигнали могат много трудно да се контролират, освен ако няма някакво защитно покритие. Според изследователи решението може да се крие в модифицирането на софтуера, така че да няма разпознаваеми сигнали и те да бъдат маскирани.

За момента от тази заплаха са застрашение най-вече политици, известни личности и хора, които притежават ценна информация, но това може да се промени с навлизането на мобилните разплащателни услуги като Apple Pay. Скоро това ще се превърне в голям проблем за всички.