В официално изявление към съда вчера, правителството на САЩ и ФБР обявиха, че са успели да намерят начин да пробият защитана на iPhone-а, притежание на терориста от Сан Бернардино и че повече нямат нужда от помощта на Apple. За възможния успех за първи път се разбра на 21 март, само часове преди делото за изслушване заедно с Apple.

Според информацията още, правителството е трябвало да обяви атаката си за успешна на 5 април, но изглежда това е станало възможно малко по-рано. В изявлението се казва, че „Правителството вече успешно получи достъп до данните в iPhone-а на Фарук.“ С това си действие ФБР официално приключи делото с Apple и сподели, че вече няма нужда от съдействие от страна на технологичния гигант.

Данните сочат, че правителството на САЩ и ФБР са използвали атака, разчитаща на „звук“. Нищо повече се се споделя относно това дали силите имат възможноста да отключат други телефони по същия начин, но се предполага, че технологията надали дава възможност за универсален достъп до криптирана информация.

В официално изявление малко по-късно, Apple споделиха, че за тях сигурността на потребителите винаги е била и ще бъде на първо място, и че компанията продължава да е на разположение на американското правителство.