Учени от IBM постигнаха нов рекорд в складирането на информация, като успяха да съберат 330 терабайта некомпресирани данни върху магнитна лента от нова технология. Т.нар. sputtered tape лента е разработена съвместно със Sony и позволява складиране на данни до 201 гигабита на квадратен инч — 20 пъти повече от съвременните магнитни ленти.

Първите ленти от този тип са разработени от IBM преди около 60 години, като тогава са се използвали за архивиране на документи и записи на здравни осигуровки. Капацитетът на цяла ролка лента с широчина от половин инч тогава е бил 2 мегабайта.

Снимка: IBM

“Лентата традиционно се използва за видео архиви, резервни копия [и] копия за възстановяване след бедствия […], но индустрията се разширява до приложения за използване в облака”, споделя Евангелос Елефтерио (Evangelos Eleftheriou) от IBM.

Sputtered tape е малко по-скъпа за производство от досегашните магнитни ленти, но пък гъстотата на записване на данни би могла да направи технологията примамлива, защото цената на терабайт излиза по-ниска, споменава още Елефтерио.

Както можете да видите от диаграмата по-горе, текущата нова технология позволява съхранение на некомпресирани данни с размер 330TB (еквивалентни на 330 милиона книги) върху лента с дължина 1098 метра и дебелина 4,7 микрона. По-долу виждате илюстрация на самата технология, наречена sputtered tape.

Снимка: IBM