Изследователски екип разработи светлинни чипове, които могат трайно да съхраняват информация. Откритието бе оповестено в списанието „Nature Photonics” и то може да замени SSD дисковете в близко бъдеще, ако се започне масово производство.

В момента флаш паметта работи с ограничена скорост по технологични причини. Te се крият в електроните, които имат определени граници по отношение на генерираната топлина. При светлината този проблем не съществува, а досегашните опити в тази насока предлагаха само решения за временна памет.

В новия вид памет учените използват познатите ни DVD дискове като носител. Вместо да се използва стандартният материал при презаписваемите дискове, c новия метод се прилага специална технология, която насочва светлината през канали в диска. Специалният чип, който трансформира информацията в светлина, съхранява данните по подобие на SSD дисковете, но в много по-малки размери.  Успехът се състои в съхраняването на информация от 8 бита в една частица, което е революционно в сравнение с предишни разработки до този момент.

Все още всичко е в ранна изпитателна фаза, така че скоро няма да видим комерсиални „светлинни дискове“.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS