Снимка: Through the Wormhole

След множество изследвания и опити, група учени са успели да прочетат мислите на няколко човека, участващи в изследването. Ето това вече е новина.

Не ме разбирайте погрешно – като казвам „прочели мислите“, имам предвид, че са успели да разберат какви думи изричат тези хора на ум. Не говорим за четене на мисли а-ла професор Ксавие от X-Men.

ВИЖ ОЩЕ: Научен поглед върху децата индиго и езотериката

Групата учени от университета Бъркли в Калифорния са се заели със задачата да разберат кои точно неврони в мозъка на човек се активират и по какъв начин, когато той чете, било то на ум или гласно. Идеята им е, разбира се, не да шпионират какво си мислят хората. Изследването се прави с цел да се помогне на хора в определено положение, например парализирани пациенти, да комуникират с лекарите и семействата си.

За да осъществят това учените провели изследването върху седем пациента, на които предстояла операция от епилепсия. Използвана била техника, наречена електрокортикография, която представлява измерване на невронната активност посредством електроди, закачени на повърхността на мозъка. Специалистите след това направили записи на въпросната невронна активност, докато пациентите четели текстови пасажи, изписани на екран пред тях – първо това станало докато четенето било на глас, за да се разбере кои неврони се активират и начинът, по който това става. След това записали същото нещо, но докато хората си четели на ум. Разбира се, бил осъществен контролен запис,  докато въпросните пациенти не правели нищо, за да има база за сравнение.

Интересното е, че очевидно са постигнали успех – открили кои точно неврони се активират по време на четене на глас, след което приложили техниката при мълчаливо четене и така успели да разберат точно какви думи се четат в определен момент. Нищо повече, но и това е огромен напредък.

Как обаче е осъществено това? Когато говорите, звуковите вълни активират специална група неврони във вътрешното ви ухо. След това те изпращат информацията под формата на електрически импулси към мозъка, който ги обработва и интерпретира като думи. И в крайна сметка излиза, че говоренето и мисленето на ум на думи или текст активират едни и същи нервни клетки и части от мозъка. Точно от там изходили учените, за да могат да приложат тактиката си и да разберат конкретните думи, които се въртели в главите на пациентите.

По думите на главният автор на изследването и последвалия го научен труд Брайън Пасли, „В крайна сметка, ако ние разберем скритата реч достатъчно добре, ще бъдем в състояние да създадем медицинска протеза, която да помогне на парализиран и неможещ да говори човек.“