Снимка: FingerReader / Fluid Interfaces Group, MIT Media Lab

Учените от университета MIT са разработили устройство във формата на голям пръстен, което може да чете на хора с увредено зрение. Нарекли са този 3D принтиран прототип FingerReader.

След като устройството се постави на пръста, този, който го използва, трябва само да прокара показалец под реда в книга или списание, или каквото му се прииска. Малка камера сканира думите и устройството ги прочита на високоговорител в реално време. Автоматично ауто-кю и малък вибриращ мотор предупреждават ползвателя, ако трябва да смени реда, или кривне от него.

Пати Мейс от MIT обяснява: „FingerReader е все едно четете с върха на пръста си. С него имате толкова възможности и е много по-бързо от всички други алтернативи, които съществуват в момента.“ Сравнено с други устройства за четене на текстове, FingerReader работи с лесни жестове на пръста и предлага обратна връзка за прогреса на четенето в реално време.

Според Световната Здравна Организация, 285 милиона души имат зрителни проблеми и много от тях – 39 милиона, са слепи. Устройството в момента е само прототип, но според Рой Шилкрот от MIT ще могат да го пуснат на пазара на приемлива цена, въпреки че засега не може да сподели конкретен ценови диапазон.

Ето и видео, което показва устройството в действие: