Компанията – разработчик на умните куфари за пътуване Bluesmart затваря врати, след като така и не успя да намери решение на проблема със забраната на куфарите в повечето авиокомпании. Дружеството вече е продало своята интелектуална собственост и прекратява продажбата и поддръжката на продуктите си.

Припомняме, че преди няколко години Bluesmart стана истински хит, предлагайки първите по рода си „интелигентни“ куфари за пътуване, които са с вграден GPS модул, за да бъдат откривани по-лесно, както и 3G мобилна връзка. Освен това те разполагат със зарядно устройство, способно да зарежда смартфони и таблети, сензор за тежест, който да ни информира колко багаж можем да вземем, без да нарушим правилата на авиокомпаниите и автоматичен заключващ механизъм.

През 2014 г. компанията осъществи първата си кампания за споделено финансиране в Kickstarter и събра впечатляващите 4.1 млн. щ. долара.

Проблемите обаче дойдоха от политиката на повечето големи авиокомпании в САЩ, които от началото на януари тази година задължиха всички пътници, използващи Bluesmart куфар, да премахват неговата литиево – йонна батерия. Причината, според самолетните компании, е в опасността такива батерии да предизвикат пожар на борда на самолета. Доводите са напълно резонни. Те обаче направиха интелигентните чанти почти неизползваеми и поставиха компанията в изключително трудна ситуация, която в крайна сметка доведе и до нейното закриване.