1_large_verge_medium_landscape

Украинската полиция в Киев започна нова атака по протестиращите срещу президента Виктор Янукович, а броят починали при сблъсъците достигна 25 души. Късно снощи, преговорите между властта и опозицията се провалиха и Янукович обвини лидерите на опозицията за най-кървавата ескалация на напрежение в страната досега. Изгоря и централата на профсъюзите, използвана за подслон от протестиращите и опозицията.

Външните министри на ЕС ще проведат извънредна среща в Брюксел утре от 14 ч., за да обмислят санкции срещу високопоставени лица в Украйна, съобщи в Twitter върховният представител за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Руското външно министерство настоя лидерите на опозицията „да прекратят кръвопролитието“ и незабавно да продължат диалога с правителството. Русия ще използва „цялото си влияние“, за да внесе мир и спокойствие в Украйна, се казва още в официалното изявление.

Полицейските сили започнаха последния си щурм по протеста в 4 сутринта наше време. Няколко палатки бяха подпалени, а междувременно водни оръдия гасяха огнените барикади, запалени от протестиращите.

Протестът започна още през ноември месец, когато украинският президент Виктор Янукович замрази ключова сделка за асоциация и търговия с ЕС, бетонирайки отношенията на страната му с Русия.