Twitter

Twitter

Ройтерс съобщи, че днес Турция официално е вдигнала забраната си за достъп до Twitter след две седмици безпрецедентно централизирано мрежово затъмнение. Вчера турският конституционен съд обяви решението на премиера Реджеп Тайип Ердоган за противоконституционно, но не е ясно как ще реагира телекомуникационната агенция, но се предполага, че за възстановяване на услугата ще са необходими няколко часа.

Според източник на Ройтерс в рамките на правителството, промяната вече е направена и трафикът към и от услугата не е блокиран. Забраната дойде, след като в мрежата  изтече запис на висши държавни служители, уличаващ ги в корупция и беше разпространен чрез Twitter. Разбира се крутите мерки нямаха очаквания ефект, а турските граждани прибегнаха до услугите на Tor и Google DNS. Последва и блокиране на достъпа до YouTube.

Безпрецедентните ограничения получиха широк обществен отзвук. Белият дом открито притисна правителството на Ердоган за премахване на забраната,.. Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за програмата в областта на цифровите технологии, нарече решението на турските власти „безочливо, безсмислено и страхливо“ и може би всичко това даде желаните резултати, след като от днес достъпът до Twitter ще бъде възстановен. Статутът на YouTube обаче все още е под въпрос. Може би трябва да се замислим, до колко едно правителство има право да ограничи свободата на изразяване на своите граждани и в какви ситуации може да го направи? Според съда това е противоконстуционно, но дали сме застраховани от подобни рестрикции в бъдеще?