erdogan-130520

По време на посещение в САЩ, премиерът на Турция Ердоган посети Apple, Microsoft и Google. Информацията идва от турския блог ElmaDergisi. Обиколката на Ердоган има за цел да наложи проекта FATIH на Турция, който беше стартиран от министър-председателя. Неговата цел е да интегрира компютърните технологии в обществената образователна система на Турция.

„Искахме да видим най-новите разработки в сектора на информационните технологии преди да пуснем предложението FATIH. Първата ни цел е да въведем 10,6 милиона таблета като част от проекта.“, заяви Ердоган.

Следвайки първоначалната фаза на FATIH, което е турска абревиатура за Движение за повишаване на възможностите и подобряване на технологиите, турското правителство може да закупи още от два до два и половина милиона таблета. Проектът ще бъде в рамките на около четири години с цена между 3 и 4 милиарда долара.

Министерството на образованието в Турция има намерение да замени традиционните черни дъски и учебници в училищата с тези 10,6 милиона таблета. Турция ще вземе решение относно договора за покупка на таблети този месец.

Apple отдавна позиционира своите компютри като идеал за обучение и след въвеждането на iPad компанията удвои тези си усилия. Популярният таблет се срещна със значителен интерес от преподаватели в САЩ, а анализи от миналата година показаха, че iPad определено успешно замества PC в сектора на образованието.