Снимка: Shutterstock / Thought Catalog

Хакерите намират безброй начини да се докопат до лични данни и персонална информация на потребителите. Но едно нещо все още не са успели да хакнат и това е лепенката, която много хора поставят върху уеб камерата на своя лаптоп. Въпросът обаче винаги е бил „Трябва ли изобщо да слагаме такава лепенка?“

Интересното е, че не можем да отговорим право на този въпрос. Темата е много интересна, но и трудна за обсъждане. От една страна, щом хакери могат да пробият защитната стена на една отдалечена машина, какво ги спира да поемат контрол върху камерата и така да шпионират някого докато прави кой-знае-какво пред компютъра си. От друга стоят агенциите за защита като американската NSA (Национална агенция за сигурност) – те от край време се опитват да убедят производителите да спрат да произвеждат продукти, които не могат да бъдат хакнати (такива със здраво криптиране).

И ако си мислите, че няма нужда да слагате лепенка на уеб камерата си, даваме ето още един пример – по време на лекция в университета Кениън миналата седмица, директорът на ФБР Джеймс Коми изрази желанието си хората сами да допуснат наблюдения от страна на правителството в живота си, с цел да бъдат предпазвани по-добре. В същата тази лекция обаче, той самият призна, че поставя лепенка на личния си лаптоп… И защо? Оставяме ви сами да си отговорите на този въпрос.

И преди да приключим, ще си позволим да зададем още един въпрос, на който сме сигурни, че 99% от хората нямат отговор – ако поставяте лепенка на камерата на лаптопа си, защо не поставяте такава и на предната камера на своя смартфон?

1 коментар

  1. Защото iOS няма как да бъде хакната, когато е без Jailbreak. 😀

Comments are closed.