Трикчета за поддържане на брадата ви, за да приличате на викинг

0

Знам, знам. Стига с тези модни статийки. Само че това не са модни глупости, а важни мъжки работи плюс малко технологии. Така де, да не бягаме все пак от инженерния прогрес. Та днес ще си говорим отново за брада, само че ще се опитам да ви дам малко лични съвети за поддръжката, защото забелязвам, че доста момчета и по-големи мъжленца не знаят какво да правят. Съветите ми са простички, лесни, вероятно не супер професионални, но са от сърце и от опит.

1. Ако брадата ви не става, значи нещата няма да станат.

Какво ще рече това? Ами не всяка брада изглежда Ок, като се пусне. Всичко си е до ген и при някои пичове петната, където не расте брада, са с форма или разположение, които няма как да се замажат. С тях съдбата просто си е направила гаргара и самобръсначката ще играе редовно до гладко бебешко дупе.

Ако петънцата ви са поправими, то тогава съветвам просто да пуснете дълга брада. Стигайки 0,5 до 1 см, тя ще е достатъчно дълга, че да може да я сресвате и оформяте в определена посока, за да скриете това-онова.

2. Тая работа не е като оная работа.

Косата и брадата нямат нищо общо. Не знам, но вече би трябвало да сте го забелязали, ако сте дорасли да видите нещо повече от мъх по лицето си. Това ще рече, че бабините техники и похвати за миене на коса тук не минават. Лицето изисква малко по-специфична грижа и тук обръщам внимание, че невинаги е нужно да купувате една торба мазила, гелове, спрейчета и т.н. Всичко отново си е индивидуално и ако кожата ви не изсъхва или овлажнява прекалено, не става на рани и не сърби, едно просто и всекидневно измиване с вода стига. Няма нужда да си прилагате някакви неща и да давате излишно пари. Ако обаче лицето си го иска, значи минаваме на един хубав сапун (който е за тази работа, а не някоя глупост от съседния супер за 2 кинта), може гел, лосион и т.н. При някои хора кожата е далеч по-чувствителна и пускането на дълга брада може да я раздразни. Тогава поддръжката изисква повече внимание и средства.

3. Големината и формата имат значение

Още преди време ви показах една инфографика, в която за всяко лице е посочена и най-добрата форма на брада. Всички сме различни, но за да ни отива брадата, е от значение каква е формата на лицето ни. Все пак не искате да се направите по-грозен, отколкото сте и мацките да бягат, а да вдигнете малко нивото. Ако не може да се определите сами, питайте мама, тате или просто някой специалист, който да ви насочи.

След като вече сте се определили, е време за поддръжка, отново. Трябва да знаете, че брадата си е играчка работа и ако малко занемарите нещата, положението бързо се влошава. Принципно в интернет продават всякакви триъгълници, линии, транспортири и какви ли не глупости, които да ви помогнат да я заформите както трябва. Истината е, че ако нямате търпение, спокойна ръка и здрави нерви, които да не ви откажат след първите 5-6 окепазявания, най-добре да си отидете на бръснар. Оформянето на брада е бавен и пипкав процес, далеч по-сложен от клипчетата в инстаграм, където пичовете се правят на звезди за 1 минута. Бъдете подготвени за трагични резултати в началото и търпение, докато брадата не порасне отново. След време може да станете факири, а може и да не станете.

Във всеки случай си намерете хубаво ситно гребенче, остра ножица, огледало с крила и читав тример. Всяко едно от тях ще ви е от полза в тежките моменти в банята, докато творите над себе си. Повечето са лесни за намиране, но при тримерите нещата са по-сложни. На пазара има откровено казано боклуци, а има и доста добри предложения, с които наистина ще сте Pro, но цената няма да ви хареса. Ако бюджетът е кът, то тримерчето на Philips от серията 7000 е може би най-точният избор.

Както може би сте видели и във видеото, за 150 лв. получавате немалко неща, които ще са ви от полза. Лично аз разцъквам с този тример вече 1 година и съм доволен. Върши добра работа за базовите нужди, а ако брадата ви е по-къса, може би и за всичко. С него много лесно може да поддържате леко набола брада. С увеличаването на дължината нещата вече стават сложнички и ще трябва да се учите как да работите с нея. Принципно, ако ще ставате като Дядо Коледа, бих ви насочил направо към професионалната техника. С нея ще оперирате много по-лесно и прецизно, защото тя си е предвидена за това. С тримера на Philips прецизност при по-дългата брада не бих казал, че е лесно постижима. За сметка на това има плюсове като дългия живот на батерията. С едно зареждане съм изкарвал една отпуска, което си е топ.

Конкретно този модел се слави доста с една определена функция, а именно вакуумното засмукване на косъмчетата. За пичовете с къси бради ще е доста удобно да го ползват почти навсякъде. При правилно ползване и често почистване, може и никога да не видите косми по земята. Тези с големи, рунтави бради обаче могат да забравят. Минете ли 0,5 мм, въпросното улавяне вече започва да не работи на макс и бързо ще задръстите контейнерчето с косми. От по-голямата дължина доста от косъмчетата въобще не се улавят, защото са големи и ще трябва да си намерите мивка, кърпа или каквото и да е там, за да ги събирате.

Иначе още функционалности при този модел колкото искаш. Пълни характеристики има тук.

4. Не се самозабравяйте

Знам, че се иска време, докато станете с яката брада и заприличате на тези от снимките. Само като се замислите какво сте вложили, за да докарате тази визия и направо може да ви се скъса сърцето, че трябва да се махне. Принципно това не важи за всички, но аз лично бих препоръчал от време на време да се остригвате. Както казах, разлика между космите на лицето и главата има, но има разлика и в кожата. Не е зле да пускате малко бузките да дишат и да виждат слънчеви лъчи.

5. Чат-пат визитация при „шефчето“

Ако всичко в този живот можеше да си го правим сами, не знам къде щяхме да сме. Затова е желателно веднъж на месец или два да посещавате бръснар. Той ще ви заформи така, както вие никога няма да можете. Ще ви поглези и ще ви каже дали имате проблеми или не. Не е толкова скъпо и преди някое важно събитие или среща ви препоръчвам да отидете да ви барнат, за да ви е сигурна работата.