Като за начало, може би не ви казвам нищо ново. Ясно е, че изкуствените мазнини, които се поставят в голяма част от обработените храни, изобщо не са полезни за здравето, да не кажем, че са опасни. Ново проучване обаче твърди, че те са в пъти по-опасни от наситените мазнини, които се явяват естествени такива. То е публикувано в Британския медицински журнал (British Medical Journal) и е използвало както нови данни, така и по-стари, за на намали грешките при изчисления (т.нар. мета-анализ на данни).

От 70-те години на миналия век насам учени и диетолози предупреждават, че мазнините като цяло са опасни – водят до затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни болести и т.н. Според новото проучване обаче това не е изцяло вярно. След изследване на голям брой получени резултати от последните години учените заявяват – наситените мазнини не са свързани с повече случаи на диабет, удар и сърдечни болести. За сметка на това, транс-мазнините са много по-голям виновник за това.

Може би по-благоприятното действие на наситените мазнини се дължи на това, че те са естествени. Все пак човешкото тяло не може изобщо без мазнини. През това време транс-мазнините, които са изкуствени, се смята че водят до 30% по-висок риск от сърдечни болести и диабет, както и до 18% повече смъртност от същите тези болести. Да напомним – наситени са мазнините в месата, сирена, кашкавали, масло и т.н. Транс-мазнини можете да намерите в полуфабрикатите, маргарина и техни производни.

Предишни проучвания са посочили, че приемането на повече транс-мазнини може също да доведе до проблеми с паметта. В резултат на това Администрацията по храните и лекарствата на САЩ обяви, че смята да забрани производството на храни, съдържащи транс-мазнини. Според тях това ще струва на страната около 6 милиарда долара, но ще спести 140 милиарда от здравеопазване.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS