Android винаги е била операционната система, която съм харесвал и предпочитал основно поради възможностите за развиване и подобряване чрез дивелъпинг и разнообразието от приложения и модове. Лично аз, с малко опит, четене и учене, успях да си направя работещо превю на Android Lollipop за Galaxy S3. Също така не съм фен на Touchwiz и техния bloatware, както и другите скинове на Android. Предпочитам чистия стоков фърмуеър, за който Google ни предлага един разнообразяващ ъпдейт всяка година.

ВИЖ ОЩЕ: Можете ли да си представите света без стъклото

Google официално обяви Android 5.0 Lollipop преди месец. Ъпгрейдът на операционната система подобрява почти всичко – дизайн, функции и други. Както споменах, имах възможността да изпробвам близалката на моя S3,  да го тествам, да се докосна до подобренията и честно казано съм удовлетворен от гледна точка на оптимизацията и колко гладко върви на този 2-годишен телефон. Сега ще ви представя моя топ 5 на иновациите и възможностите на Android Lollipop.

 

Нов интерфейс: Material Design

 

Android L добавя една страшно красива промяна, благодарение на новия Material Design от Google. Това, което много ми хареса, е новият статусбар и организираността и стила на всичко. Новият софтуер се поддържа от лаптопи, таблети, телевизори, телефони и още много. Google също обновяват приложенията си и добавят нови, които карат дизайна да изпъква почти навсякъде. Той е приятен за окото, цветен и още по-лесен за използване, поради причината че Google са си поиграли и са направили така, че всичко в него да има смисъл. Всички анимации изскачат и изчезват от определено място, гладко с 60 кадъра в секунда. Това дава по-последователен вид на системата и е абсолютна противоположност на плоския интерфейс на iOS, макар че статусбарът си прилича малко с новото им изскачащо меню.

 

Lockscreen и подобрени известия

 

Google ни изненада с иновативния си и още по-красив lockscreen. Lockscreen известията са много удобни за преглеждане на Facebook, Gmail или всяко приложение, което известява смартфона ви в панела за нотификации. Когато дръпнете надолу панела за известия от екрана за отключване и докоснете два пъти това ще ви отведе в даденото приложение. Другото ново за Android L е, че той разполага с нова функция за известяване, която се нарича Heads-Up. Опцията предлага поп-ъп известие в горната част на екрана, което може да приемете или да отхвърлите без да трябва да напускате приложението, в което сте. Нещо подобно на immersive mode, например ако играете на някоя игра и получите обаждане, ще видите балонче отгоре, от което ще можете да отговорите или да затворите, без да нарушавате играта си или прогреса си, ако сте в някое друго приложение.

 

Дизайн на последните приложения

 

Менюто за последно използвани приложения е римейкнато с Android L и стилът е взет от браузъра на Google Chrome, когато превключвате между прозорци. Страницата сега показва приложенията и разделите, отворени в Google Chrome, под формата на тесте с карти. Ако отворите произволен уеб сайт през Chrome и излезете от браузъра, той ще може да бъде достъпен през менюто за последно използвани приложения рамо до рамо с останалите записи. Според Google това влияе добре на мултитаскинга, тъй като няма нужда да отваряте приложението Chrome всеки път, когато имате нужда от дадена страница. Известни дивелъпъри от xda бяха готови с тяхното превю на Последните Приложения още преди от Google да го публикуват като такова за Nexus 5. Новият дизайн може да бъде открит и в Note 4, макар че той пристига с Android 4.4.4 KitKat.

 

Настройките

 

Менюто за настройки в Android Lollipop е c напълно нов дизайн, полетата са по-уголемени и по-подредени. Като за начало иконката е променена и при отваряне на приложението изглежда сякаш някой е сложил бяла тема върху настройките от миналата версия на операционната система. Ефектът за скролване е различен, анимацията при отваряне на подменюта и при превключване на switch-ове (Wi-Fi, Bluetooth, NFC и т.н), всичко е пак… още по-красиво и анимирано! Още една иновативна добавка за новите потребители, и не само, е лупичката в горния десен ъгъл на настройките, която сме виждали и в други скинове на операционната система, но вече в стоковата версия на Android тя ще ви позволи да намерите каквато и да е настройка или поднастройка само с написването на част от името й.

 

Живот на батерията

 

Сигурно вече се чудите колко ли ще издържа батерията ви сега, след като Google смениха „темата“ си от черно на бяло, а както знаете черното пести от живота на батерията, особено при AMOLED дисплеите. Google наричат новата си функция Battery Saver, също присъстваща и в други скинове на Android. Тя ще вгради в телефона оптимизатор на ползването на батерията, който сам ще разбира кога имаме малко енергия. Приложението ще намаля автоматично натоварването на процесора и яркостта на екрана. То ще ви помогне и като показва колко часа остават до зареждането на телефона и колко до изтощаването на батерията. Според разработчиците тази програмка може да ви осигури без проблем още час и половина работа, когато най-много имате нужда от нея. Мисля, че Google са го измислили много добре и основно е включено поради наличието на QuadHD дисплей на флагмана Google Nexus 6 и гореспоменатата бяла тема, която присъства почти навсякъде в Android 5.0 Lollipop.

Не знам дали новият сладкиш – близалката за пораснали деца на Android, ви привлече и ви накара да я желаете толкова силно, колкото и аз, но определено Google направиха нова крачка към съвършения и още по-бърз софтуер. Ако сте фен на iOS, Samsung или други, няма проблем, защото на някои хора им е все едно, но аз си предпочитам бързия и красив СТОКОВ ANDROID и смятам, че засега няма друга операционна система, която да ме е привлякла толкова силно, колкото Android го направи.