top-10-techs-exploded-2014-opener-670

Технологиите се развиват и по тази тема спор няма, но какво успя да привлече най-силно вниманието през изминалата година? Соларните панели и използването на слънчевата енергия се практикува от години, но през 2014 г. имаше страхотни постижения в тази сфера, успехи имаше и в квантовата телепортация, технологията за скриване на обекти, екзоскелетите, 3D принтирането, виртуалната реалност и носимите устройства. Нека разгледаме топ 10 на технологиите от тази година, които наистина заслужават нашето внимание.

1. Слънчева енергия

top-10-techs-exploded-2014-solar-power-670

В доклад на Министерството на енергетиката на САЩ се казва, че “2014 година бележи значителен момент в исторяна на американската слънчева енергеийна система. Пет нови соларни централи, три в Калифорния, една в Невада и една в Аризона, започнаха работа през 2014. Най-голямата сред тях е Ivanpah Solar Elecrtic System в пустинята Мохаве, която генерира 392 мегавата, което е напълно достатъчно, за да се осигури електричество за 140 000 жилища.

В допълнение имаме и драстично намаление в цената на тази енергия. Напредъкът в технологията на соларните панели, както и повищаващото се производство в Китай, е преврънал тази форма на енергия от възобновяеми източници конкурентна с природния газ. Трябва да отбележим, че електрическата енергия, произведена от слънчевите централи се увеличава. През септември 2014 г. в САЩ тя е достигнала 15,9 гигавата инсталирана мощност, достатъчна да захрани 3,2 милиона жилища, съобщава Forbes. Този брой е повече от два пъти по-голям в сравнение с 2013 г. През тази година учени поставиха рекорд за разработване на слънчеви клетки, които превръщат 46% от слънчевата енергия в електричество – най-високият процент до момента.

2. 3D принтиране

top-10-techs-exploded-2014-3d-printing-670-2

Тази технология започна да става все по-популярна през изминалата година, като започна да се прилага все повече – от инженери, архитекти, рекламни агенции, дизайнери и дори в медицината. 3D принтирането е процес, който превръща 3D компютърен модел в триизмерен обект в рамките на няколко часа в зависимост от големината на модела. Моделите, които се принтират могат да бъдат във всякаква форма.

През 2014 г. тази технология се използва за почти всичко, за което може да се сетите, включително столове, дрехи, безпилотни самолети, коли, персонализирани секс играчки, къщи, електроника, биологични части, като протезни устройства и части от черепа, дори и за храна. 3D принтирането достигна дори до космоса, където през лятото на Международната космическа станция беше доставен първият 3D принтер, а през неомври беше принтран и първият обект. В бъдеще това може да погоне за намаляването на товара на станциите.

3. Виртуална реалност

virtual-reality-helmet

Преди години много от нас гледаха филмите и се питаха какво би било, ако показваните там технологии започнат да се използват в реалния свят. Виртуалната реалност изглежда точно като извадена от киното, но очаквано или неочаквано за някои, тя беше една от доста дискутираните теми през изминалата година. Много компании, сред които Facebook, Google, Mozilla, Microsoft и дори Apple инвестираха в нея и започнаха да разработват свои проекти.

Може би най-известното устройство за виртуална реалност към момента е Oculus Rift, но не трябва да се съмняваме, че през 2015 г. на пазара със сигурност ще се повят доста негови конкуренти. Виртуалната реалност е развиващата се технология, която намира все повече приложения – от видео игри, до клиники за рехабилитация и военни цели. Наскоро беше публикувано проучване, направено върху плъхове, при което е установено, че активността на мозъка във виртуална стая се различава от тази в истинската. В последната техните GPS неврони създали последователен модел на карта, но за изненада на изследователите, когато гризачите били във виртуалната стая, същите неврони привидно действали напосоки, но се оказало, че мозъчните клетки са проследявали колко стъпки е правело животното, като педометър, и създали карта чрез други знаци, като миризми, звуци и памет, казват невролозите. Според учените човешкият мозък ше реагира по сходен начин, което означава, че виртуалната реалност може да помогне на хората, страдащи от Алцхаймер, инсулт, шизофренията и други болести, увреждащи хипокампуса (частта от мозъка, която формира, организира и извиква спомените).

Едно е сигурно – в бъдеще все повече ще чуваме за виртуалната реалност и все повече производители ще започнат да създават такива устройства.

4. Невропротези

johns-hopkins-double-amputee

Учените имат все по-голям напредък в тълкуването на мозъчните сигнали и конвертирането им в компютърни команди. Дори наскоро писахме за Лес Бау, който може да контролира две роботизирани ръце чрез мисълта си, още наречени невропротези, което само доказва колко напредва работата в тази сфера.  Лес е първият човек, който управлява не една, а две ръце по едно и също време.

През месец май екипи разрабориха техника, която позволява на пилот да маневрира самолет в авиацонен симулатор, без докосва каквото и да е вътре. Това със сигурност е било забавно, но тази техника може да бъде приложена за много добри каузи, а именно контролиране на протеза, свързана към нервната система на човек, в което, как писахме по-горе, вече има успех.

През октомври учени от Case Western Reserve University в Кливланд и Chalmers University в Швеция съобщиха за двама пациента, използващи протези за крайници, благодарение на които са хващали обекти и дори чувствали тяхната текстура.

5. Екзоскелети

iron-man-suit-talos-670

Хората дълго време са използвали изкуствени екзоскелети за защита, особено в битка, но елементи на екзоскелета се използват също така за медицински нужди. Много често те са свързвани по-скоро с научната фантастика, но това е напът да се промени. Тази година американската армия показа прототип на своя Tactical Assault Light Operator Suit или TALOS. Този костъм предпазва човека, който го носи от коршуми, помага при вдигането на по-тежки предмети и също така е оборъдван с технлогия, която разпознава околната среда, но тези костюми няма да служат само на военните.

Корабостроителни работници, наети от юбнокорейската корпорация Daewoo Shipbuilding и Marine Engineering, са използвали екзоскелети, които им помагали по време на работата им. Роботизирани ръце, разработени от изследователите в MIT, пък са предназначени да помагат на работниците в складовете, за да достигат и вдигат ежки пакети.

Една от основните причини тази технология да става все по-популярна е обявяването на нов конкурс, наречен Cybathlon. Събитието е за хора с увреждания, които използват съвременни помощни средства, включително и роботизирани протези и екзоскелети. Конкурсът се организира от ETH Zurich и Швейцарския национален експертен център за научни изследвания в роботиката, като първото събитие ще се проведе през 2016 г.