tim-cook-top

Тим Кук планира да дари цялото си състояние, възлизащо на близо 800 млн. долара, преди смъртта си. Това заяви главният изпълнителен директор на Apple в скорошно интервю за Fortune. Богатството на Кук ще отиде за благотворителност, след като той осигури образование на своя 10-годишен племенник.

Виж още: ЕС иска да премахне геоблокирането на онлайн съдържание

Кук сподели, че вече е започнал да прави дарения, но не го разгласява. Изпълнителният директор иска да подходи систематично към филантропията, вместо просто да пише чекове. Кук не е първият директор, който постъпва по подобен начин. През 2010 г. Уорън Бъфет и Бил Гейтс стартираха Giving Pledge – призив към милиардерите да дарят поне 50% от своето състояние за благотворителност, като към него се присъединиха Елън Мъск (Tesla), Марк Зукърбърг (Facebook) и Пиер Омидияр (eBay).

През 2012 г. Тим Кук дари 50 млн. долара на болници в близост до Apple, включително и 25 млн. за нова детска болница. Изпълнителният директор даде и 50 млн. за благотворителността Product Red за борба срещу СПИН, туберколоза и малария.

Пред Fortune първият в Apple споделя също така, че разгласяването на неговата сексуалност е било трудно, защото така се разкрива част от личния му живот, който рядко става публично достояние. „За да бъда честен, ако не бях стигнал до заключението, че по този начин ще помогна на други хора, никога нямаше да го направя.“, споделя той.