Снимка: geek.com

Най-готиното на науката в 21-ви век е, че всички можем да сме част от нея. Какво имам предвид? Можете да използвате смартфона си, за да засичате космически лъчи и така да помогнете за изучаването на космоса. Може ли да има по-яко нещо от това? Не, не може! Ха ха!

ВИЖ ОЩЕ: Историята на Internet: Неразказана

Космическите лъчи са частици с много голяма енергия, които минават през атмосферата и падат на Земята, като по този начин се разделят на още по-малки от тях частици – електрони, фотони или мюони. Голяма рядкост са, а фактът че сме ги открили преди вече доста години и все още не знаем от къде произлизат е още по-удивителен. Това кара учените да продължават да ги изследват. Все пак те могат да дадат отговори на някои от големите въпроси, свързани с произхода на Вселената, големия взрив и така нататък.

Точно затова учените имат нужда от помощ. Нашите смартфони не се различават особено много от детекторите за частици в CERN. Силициевите дигитални сензори в телефоните могат да засекат такива частици, дори и да не са насочени точно съм мястото, откъдето те идват. Даниъл Уайтсън от Университета Калифорния Ървайн и колегите му са провели експерименти с радиоактивни изотопи, които доказват, че обикновен смартфон засича гама-лъчите без никакъв проблем. Твърдението е, че 1000 смартфона на един квадратен километър могат да уловят почти всички космически лъчи, които падат на тази площ.

А как точно може да стане това? На помощ идва приложението CRAYFIS (Cosmic Rays Found in Smartphones), което е специално разработено от същите тези физици, занимаващи се с всичко, свързано с космическите лъчи. Записвайки се през сайта им ще получите информация по e-mail дали устройството ви (такова с Android или iOS) може да се включи в лова на частици. Ако бъдете избрани (става въпрос и за бета тестване на приложението, така че участниците се подбират) и инсталирате app-а, стъпките оттам са няколко. Самото приложение работи на фона и няма да ви пречи да си вършите работата или да използвате други приложения. Нещо като live wallpaper. То ще засича частиците, падащи на земната повърхност в някакъв определен радиус около телефона ви. А когато той бъде свързан с мрежата, за да се зарежда, CRAYFIS ще изпраща данните към сървър за обработка. Можете да го включите на анонимен режим или пък да разкриете кой сте, което след това ще ви направи един вид съавтор на научния труд по темата. Яко, нали?