Снимка: Eric Tremblay / Joe Ford

Както може би знаете, разработването на носими технологии под формата контактни лещи за очи не са нищо ново. Има такива „умни“ лещи, помогащи на диабетици да следят нивата на кръвната си захар, а Google дори работи по последователя на Glass – лещи с вградена камера.

Виж още: Слънцето така, както не сте го виждали досега

В Швейцария обаче са се заели с нещо съвсем различно. Лещи, които да позволят на човек да вижда образ, увеличен цели три пъти. Това е опитвано под формата на очила, но такъв тип проект е съвсем нов. Първоначално разработката е започнала като поръчка от DARPA за мини камери за наблюдателни дрони и се е превърнала в нещо, което може в бъдеще да помогне на възрастни хора с болестта, свързана с дегенерация на макулата. Тя прави така, че хора над 50 години да губят фокус в централното зрение. За тях има очила, но те са тежки и неудобни.

Обявините през 2013 година телескопични лещи вече са на етап прототип и тестване, като проектът изглежда обещаващ – с помощта на чифт специални очила и тези лещи, мигайки веднъж с дясното око, миниатюрните алуминиеви огледала в лещата започват да работят и да приемат сигнали от очилата под формата на поляризирана светлина. Това води до увеличаване на наблюдавания пейзаж 2,8 пъти. За да се върнете към нормалното зрение, само трябва да мигнете с лявото око.

Проблемът с тези лещи в началото е бил, че не е могло да бъдат носени дълго – те са по-големи от стандартните и покриват почти цялото око, което означава, че ограничават притока му на въздух. По този начин окото изсъхва и се изтощава. За щастие продължителността на използване е увеличена благодарение на специали „вентилационни отвори“, които предоставят на очите нужното количество въздух. Доста сме далеч да видим тези джаджи на пазара, но пък можем да следим какво се случва около тях, защото звучи толкова интересно.