Изненадващо за всички, на специална пресконференция днес мобилният оператор Теленор обяви, че пуска 4G LTE в своята мрежа. Това ще стане на първи декември, когато всички клиенти на оператора ще могат да се възползват от услугата, стига да покриват техническите ѝ изисквания.

Telenor-4G-map

На сцената на пресконференцията Стайн-Ерик Велан, главнен изпълнителен директор и Владимир Радойчич, главен технически директор, ни запознаха с процедурите, които Теленор ще предприеме, за да предостави възможно най-добро качество на интернет услугите през 4G. Услугата официално стартира на 1 декември, като от тогава ще е налична в 35 от най-големите населени места. Втора фаза от старта ще донесе 4G покритие в още 16 града, което се очаква до средата на декември. Целта на компанията е 57% от населението на страната да има достъп до 4G мобилен интернет в следващите месеци; това включва всички градове с население над 20 000 души, както и всички големи зимни курорти.

telenor-live-press-conference
Снимка: YouTube / Теленор

В началото на пресконференцията господин Велан сподели, че Теленор в момента обслужва 96% от страна с качествена, изцяло подменена 3G мрежа. Скоростите при нея са около 42 мегабита в секунда. С новата 4G услуга, скоростите се очаква да достигнат 75 мегабита.

Техническият директор господин Радойчич сподели, че всички клиенти на компанията ще могат да ползват новото 4G покритие без допълнително заплащане до края на януари. Ако вашата SIM карта поддържа LTE, то вие ще можете да тествате услугата. Ако ли не – Теленор ще замени картата ви безплатно.

В началния етап от стартиране на 4G покритието, Теленор ще поддържа само мобилен интернет през честоти 1800 MHz, които са стандартни за по-голямата част от Европа. Разговори през 4G също ще бъдат пуснати, но това ще стане малко по-нататък. Очакваме цените на услугата също да бъдат обявени от телекомуникационния оператор на по-късен етап.

А ето какво ще ви е необходимо, за да можете да ползвате 4G от Теленор:

telenor-4g-screenshot

2 Коментари

  1. Виваком знаеха какви са плановете за развитието на теленорската мрежа още в началото на годината.
    EDIT: Картите на покритие които ни показват и двата оператора съвсем не са верни.

  2. Нормално е да знаят… и какво направиха по въпроса – НИЩО! Mtel също se очертава да пускат януари месец, VIVACOM кучета ги яли, държат в пълно неведение потребителите. Изключително малоумен маркетингов подход на фона на случващото се. Все повече съжалявам, че не си останах на Mtel.

Comments are closed.