реклами

Какво е предназначението на една реклама? Да продаде, да е смешна, да грабне вниманието, може би да е сериозна или глупава? Понякога рекламите са наистина много глупави и тези, които ги създават го знаят. Въпреки това те ги пускат на потребителите и именно тази глупост, която носят, оказва влияние върху хората. Реално идеята на една реклама е да те накара да запомниш това, което ти е показала. Дали ще е прах за пране, тарифен план на мобилен оператор или цифровизация. Нейната цел е по някакъв, какъвто и да е той, да направи така, че ти да се замислиш, коментираш, разпространиш и закупиш даден продукт. Поради тази причина я има и приказката, че „лоша реклама няма“. Дори и да споменат с лошо някъде теб или твой продукт, самия факт, че ти/той се разпространява от уста на уста те прави, както му казват в днешно време, „вайръл“.

Именно рекламите са едно от любимите ми неща. Тук не говоря за всяка една щуротия, която дават по телевизията, защото там има и откровено тъпи реклами, които нямат шанс да станат „вайръл“ и след 100 години. Говоря за истински умните и гениални реклами, които дори с една снимка или надпис могат да те накарат да купиш нещо, да направиш нещо или просто да се замислиш за посланието, което носят. Тези реклами са истинските и въплащават именно това, което трябва да наречем реклама. В тях е вложен креатив, мисъл и чувство, което се среща вече все по-рядно.

Следващите снимки са точно такъв тип реклами, но не обичайните услуги, които гледате между сапунката всяка вечер.[rquote]Дано не забравите тези реклами[/rquote] Това са реклами, които носят важни послания за някои от най-нашумелите проблеми в обществото през последните години. Като се започне от насилието, войната, до опустошаването на природата и расовата дискриминация. Все неща, които сякаш не виждаме, подминаваме, не обръщаме внимание и забравяме, макар да са пред очите ни всеки ден. За да променят това, създателите им са направили тези реклами така, че по запонящ се начин да носят посланието си по цял свят и дори да не знаеш езика, на който е написан текста, да разбереш за какво става дума.