Снимка: Virginia Mayo / Associated Press

Отдавна чакаме таксите за роуминг в Европейския съюз да отпаднат. За това се говори поне от две години и ето че най-накрая решението на Европейската комисия е факт. Предложението има за цел да направи така, че всички жители на ЕС да могат да разговарят на еднакви цени както в своята държава, така и в други страни членки. Единственото, което остава сега е Европейската комисия да финализира решението, по този начин предоставяйки го за превод на всички езици в ЕС. Но все пак нека споменем, че законът няма да влезе в сила веднага. Роуминг таксите ще отпаднат на 15 юни 2017 година. За да не се случват неща от типа хора да си купуват карти от други държави и да ги ползват вкъщи, защото са по-евтини, мобилните оператори ще могат да налагат минимална такса след определено количество използвани услуги.

Преди това обаче, телефонните ни сметки когато пътуваме ще бъдат също облекчени. Според новото решение, от април 2016 година цените за разговори в чужбина на мобилните оператори трябва да бъдат в границите до максимум 0,05 евро за минута, 0,06 евро за SMS и 0,20 евро за MB интернет. Вицепрезидентът на Европейската комисия Нели Крос се опитва да наложи тази цени от миналата година насам.

Последните решения ще засегнат и преноса на данни в Европейския съюз – никой интернет доставчик вече няма да има право да ограничава достъп до конкретни сайтове. Това действие е в подкрепа на по-силна интернет неутралност. Така нареченият throttling (ограничаването на скоростта за достъп до определени интернет услуги) също става нелегален.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS