Apple се бори с Adobe Flash от 2007 година насам. Борбата започна от iOS и в последно време се пренася и в десктоп операционната система. Според последните новини, Apple ще започне да блокира Flash в браузъра си Safari още с macOS Sierra тази есен. С това действие Apple се опитва още повече да се дистанцира от проблемната приставка, която дори Adobe вече осъзнават, че трябва да умре.

След ъпдейт към macOS Sierra, Apple обещават, че Safari вече ще блокира достъпа до Flash по подразбиране. Потребителите все още ще могат да избират кой сайт може да включи използването на Adobe Flash. Идеята е компанията да помогне за преминаване на все повече сайтове към HTML5, който върши едва ли не същата работа, само че много по-надеждно.

Както може би помните, Google обявиха подобно действие и относно своя браузър Chrome – по-късно тази година Flash ще бъде блокиран по подразбиране и при него.

Adobe Flash е широко разпространена приставка за интернет браузъри, която обаче в последно време става все по-проблемна и уязвима на зловреден софтуер. Точно за това все повече разработчици и уеб сайтове спират поддръжката ѝ и преминават на HTML5, като YouTube например.