Паролите са несигурни, това е ясно. Можете да ги забравите, или някой недоброжелател да ги разбере и да проникне в акаунтите ви, за да се възползва от тях. От години специалистите се мъчат да направят нашето онлайн присъствие по-интуитивно и сигурно, като Жанпенг Джин е един от тях. Новата му работа е в колаборация с колегите му от катедрата по компютърно инженерство в университета Бингамтон и е озаглавена „A Robust and Reusable ECG-based Authentication and Data Encryption Scheme for eHealth Systems“.

Ако ви е трудно да преглътнете заглавието, ето какво значи то — с помощта на специални сензори, системата, разработена от Джин може да следи електрическите импулси на сърцето благодарение на електрокардиограма (ЕКГ) и да ги използва вместо парола. По този начин данните за здравословното състояние на пацианти могат да бъдат криптирани от собственото им сърце.

По думите на Жанпенг Джин, криптиращите технологии са скъпи и изискват много процесорна мощ. За това те не са добър вариант за сигурната работа с потребителски данни. Вместо това, сензори, залепващи се за кожата, могат да анлизират сърцебиенето ви и да използват сигнала за криптиране. Електрокардиограмата е идеална за това, защото сърцето произвежда уникални импулси, които не могат да бъдат изфабрикувани.

Джин е познат в научните среди години наред. Предишната му работа също бе свързана със сигурността — BrainPrint е технология за разчитане на мозъчните импулси и тяхното използване за вход в различни компютърни системи. Тази му разработка, в сътрудничество със Сара Лазло наскоро получи финансиране от 1,2 милиона долара.

Е, готови ли сте да размените паролите си от електронни за физиологични такива?