USC_Data_Center_Wiring_4

Повечето места по света разчитат на парни инсталации и печки за отопление през зимния сезон, но една немска компания предлага нов и ефикасен метод. Концепцията е на фирмата Cloud & Heat от Германия.

Иновативната им идея предлага собствениците на жилища да разположат сървъри, които да ги топлят. Както знаете, голямата изчислителна мощност изисква и много сериозно охлаждане. Топлият въздух, който се издухва от шкафовете на сървърите, може да е напълно достатъчен за отоплението на едно голямо помещение.

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Samsung Galaxy Note 4

Вместо в големите центрове за сървъри, където се използват специални климатични инсталации за охлаждане, шкафовете могат да бъдат разположени в домовете на хората, където тази топлина да се използва за техните отоплителни нужди. Имало е много предложения до този момент, които са били подобни, но най-завършената концепция е на Cloud & Heat.

В момента системи за споделени изчисления, по-известни като Grid computing, започват все по-масово да се използват и от домашните потребители като дарение. Проекти за търсене на сигнал от извънземни (SETI@Home), търсене на гравитационни вълни и пулсари чрез анализ на данни (Einstein@Home) и изчисление на структури за протеини за търсене на лечение за Алцхаймер и вируса на СПИН стават все по-популярни.

Идеята за разполагане на сървъри, които да извършват сложни изчислителни операции, изобщо не е лоша, а и със сигурност би помогнала на хората чрез спестяване от таксите за отопление. В момента Cloud & Heat изисква плащане на еднократна инсталационна такса. При използването на тяхната концепция компанията заплаща за интернет достъпа и електрическата енергия, която е нужна за работата на машините им, което би могло да е добро решение за много потребители.