Стийв Возняк или както повечето хора го знаят “другият Стийв”, създава Apple заедно със Стив Джобс. Сега обаче Воз е решил да създаде своя собствена онлайн платформа за обучение, наречена Woz U. Нейната цел е да промотира работните места свързани с технология и да снабди хората с необходимите качества за тези позиции.

След време Возняк иска да разшири идеята си и да направи 30 физически места из целия свят, в които хората да ходят и да посещават курсовете му. Курсовете са всякакви – от курс по софтуерно инжеренство и инормационни технологии до курс по разработване на мобилни приложения и киберсигурност. Не е ясно дали занятията ще бъдат безплатни или някои неща ще се плащат. В сайта засега няма такава информация.

Woz U също така има връзки с технологични компании, които с радост ще използват възможността да намират нови кадри и сами да обучават своите бъдещи служители. Крайната цел на Woz U е да увеличи интереса в така наречените STEAM среди (НТИИМ) тоест – наука, технология, инженерство, изкуство и математика. Добавянето на изуствата може би идва от отдавашната мисия на Apple да свърже технологиите с хуманитарните науки.

“Нашата цел е да научим хората на нещата, които ще им трябват за най-търсените професии в момента, без да ги заточваме на години обучение в университети,” споделя Возняк в свое изявление. “Повечето хора се страхуват да изберат кариера базирана на технологиите, понеже си мислят, че е са достатъчно способни за това. Но аз знам, че те могат и искам да им покажа как! Цял живот работя за да развивам и правя света по-добро място за живеене чрез технологиите, а пък и винаги съм уважавал образованието. Сега дойде времето на Woz U и трябва да знаете, че тепърва започваме с проектите!”

Въпреки че няма ценова категория все още… не бъдете много ентусиазирани, че всичко ще бъде безплатно. Можете свободно да разгледате сайта на Стийв Возняк и да се запознаете по-надълбоко с идеите му. Има и мобилно приложение Woz U, което можете да изтеглите напълно безплатно. Това обаче също не ви гарантира, че в последствие и курсовете ще бъдат безплатни.