steve-jobs
Снимка: iClarified

Дори създателят на най-ценената и уважавана компания в света, Apple Inc, е бил притеснен какъв ефект ще има излагането на децата му на технологиите, които самият той създава. Именно това е един от най-сложните въпроси пред младите родители на новото време – дали да позволят на децата си да израснат с технологиите, или да се постараят те да се докоснат до тях във възможно най-късна възраст.

ВИЖ ОЩЕ: Ревю на Huawei Ascend P7

През 2010 г. репортерът Ник Билтън задава интересен въпрос на Стив Джобс: дали неговите деца обожават новия Apple iPad. Отговорът е изумяващ: „Те никога не са го използвали. Ние ограничаваме достъпа на децата ни до технологиите вкъщи.” Най-младите дъщери на Стив Джобс – Ерин и Ева, са били съответно на 12 и 15 години, когато първият iPad завладя пазара.

Още по-интересно е, че покойният създател на Apple не е единственият, който мисли по този начин. Редица други влиятелни ръководители и основатели на големи фирми също се опитват да предпазят децата си от технологиите на XXI век. Това дори е тенденция в Силиконовата долина, където масово се стремят да фокусират децата си повече върху практическия живот навън, отколкото върху смарт технологиите. В подкрепа на позицията си родителите заявяват, че те са първите, които се сблъскват с опасностите на новите технологии и искат да предпазят децата си от един свят, прекаран пред екраните на умните им устройства.

Инженерите вярват, че технологиите ще лишат децата им от въображение, творческо мислене и социални умения, ако още от ранна възраст използват смартфони и лаптопи. Играейки навън, малчуганите развиват много по-богати умения и адаптивност към околната среда, отколкото с iPad в ръка. Още повече, децата трябва да се учат от книги и от социализиране с други хора, а не от свободното интернет пространство и търсачката Google.

Разбира се, мненията по този въпрос ще варират и ще има както строги привърженици на идеята за по-освободено от технологии детство, така и такива, които намират плюсове в това децата им да разбират и използват смарт технологии от съвсем малки. А вие как бихте постъпили?