Снимка: Huffington Post

Всички знаем за възможността на стволовите клетки да помагат в регенерацията на различни тъкани и органи. Но какво ще си помислите ако ви кажа, че една компания планира да ги използва за съживяване на мъртъвци? Това е истина. Проектът се нарича ReAnima и е стартиран от биотехнологичната компания Bioquark Inc.

Главният изпълнителен директор на Bioquark Ира Пастор – цитиран от Telegraph – съобщава, че проектът е получил зелена светлина за тестове с хора с мозъчна смърт. Това са пациенти, обявени за починали и запазени от разлагане чрез специални животоподдържащи системи. Според информацията, ReAnima ще се опита да „рестартира мозъка“ при въпросните пациенти чрез различни техники, между които инжектиране на полезни химикали в гръбначния стълб, стимулиране на нервните окончания и терапия със стволови клетки.

Нервната система на човека е биоелектрохимична, което ще рече, че тя произвежда специални биологични вещества, помагащи за пренасянето на електрически импулси. Когато смъртта настъпи, това производство спира и невроните започват да се разрушават. Тук стъпва и терапията със стволови клетки – Bioquark се надяват да могат да „инжектират“ стволови клетки между главния мозък и гръбначния мозък. Това е частта от органа, която контролира сърцето и респираторните функции.

Опитите ще започнат в болница Анупам в Рудрапур, Индия. Учените ще наблюдават пациентите месеци по време и след вливанията на споменатите разтвори и стволови клетки, за да се уверят дали те ще имат ефект. Ира Пастор споменава, че очаква резултати до около 3 месеца след началото на проекта.