Снимка: M. Elsevier Stokmans / German-Mummy-Project Mannheim

Будистка статуя на почти 1000 години напусна Китай, за да стане част от изложба в музея Дрентс, показваща различните обичаи за мумифициране на починалите. Защо статуя ще става част от такава изложба? Защото след като учени от Meander Medical Center в Холандия са я пуснали да мине през компютърен томограф, се оказало, че вътре в нея има запазена мумия на монах.

Виж още: Търсенето на живот на Марс може само да си пречи

След като лекари са взели проби от стомашните кухини на въпросната мумия, се оказало, че на мястото на органите има поставени купища свитъци с древни китайски надписи. Защо са поставени там и какво има написано на тях, тепърва ще се разбере. Дотогава обаче учените смятат, че тялото в статуята, която е малко по-различна от тези, които изобразяват Буда, принадлежи на будисткия майстор Лиукуан – той е практикувал китайска медитация и е живял около 1100 година.

Това е първият път, в който статуята напуска територията на Китай. Също така, според учените, това е и единствената китайска мумия, която е налична за изследване на запад. Интересното в случая е, че проучванията сочат към нещо странно – според тях Лиукуан е започнал да практитува само-мумифициране. Това действие се изразява в периодичното приемане на отровни билки и балсамиращи течности, които да запазят тялото му от разлагане.

В момента статуята е изложена в Унгарския национален исторически музей.

buddhist-statue-1 buddhist-statue-2 buddhist-statue-3

*Правата върху изображенията са притежание на техния автор!