Нов стартъп смята да се конкурира с Tesla и да представи свой електрически камион още преди Tesla Semi да се появи на пазара през 2019 г. Компанията се нарича Thor Trucks и прототипът на техния ET-One е вече готов.

Стартъпът има реалистични представи за бъдещето, като признава, че не разполага с нужното, за да построи изцяло оригинален електрически камион. Вместо това, компанията разчита на части от вече съществуващи на пазара камиони (подобно първия Tesla Roadster, който разчиташе на части от Lotus Elise). Голяма част от шасито на ET-One идва от Navistar, оттам и приликата с тази линия тирове.

По думите на съоснователят на Thor Trucks Джордано Сордони (Giordano Sordoni) пред The Verge,

„Не искаме буквално да преоткрием колелото. Ние нямаме фабрика за милиарди долари в Невада. […] В този бизнес много се говори. Искаме да сме наясно колко време отнема да се разработи хардуер, който е много сигурен и ефективен.“

Всъщност Thor Trucks не произвеждат почти нищо за своя камион сами. Те единствено сглабят сами батериите, с части, закупени от производител. Все пак не могат да се сравняват с Tesla. Важно е да отбележим, че стартъпът има екип от само 18 души.

Очакваме ET-One да е близък по спецификации с Tesla Semi — товароподемността му ще е 36 тона, а пробегът 500 километра (с около 300 по-малко от обещаните от Илон Мъск за Tesla Semi). Thor Trucks ще предлагат ET-One на цена от 150 000 долара.

Електрическият камион от малкия стартъп вече бе тестван из улиците на Лос Анджелис с товар от 27 тона, така че Thor Trucks имат т.нар. proof of concept. Сега остава да пуснат камиона в продажба преди Tesla Semi, от което могат само да спечелят. Освен това те работят и по по-малка версия за по-малки товари и кратки разстояния. Очакваме повече от компанията в най-скоро време.