Batt

Проучване на IBM доказва, че 70% от рециклираните батерии от лаптопи имат достатъчно мощност, за да захранят LED осветление за повече от четири часа на денонощие за цяла година. Изследвателите казват, че използването на такива батерии е много по-икономично от алтернативни начини за получаване на електроенергия за осветление. Този вариант също така значително би намалил електронните отпадъци. Концепцията е била изпробвана на живо в индийския град Бангалор тази година.

ВИЖ ОЩЕ: FCC: КРАЖБИТЕ НА СМАРТФОНИ СА НАМАЛЕЛИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА APPLE

Адаптирани батерии са били използвани в квартали с бедно население. Изобретението, което те наричат UrJar, използва литиево-йонните клетки от старите батерии. От IBM изтъкват факта, че това изобретение може да помогне на около 400 милиона човека в Индия, които нямат достъп до електрическо захранване, да имат осветление в домовете си. Алтернативи, като слънчеви батерии, са много по-скъпи за ползване.

Ако UrJar батериите издържат цяла една година и се създават в голямо количество, тяхната крайна цена би могла да бъде около 600 рупии, което е аналогично на 15 български лева. Изобретението също така ще намали значително отпадъците от литиево-йонни батерии от Запада, което допринася към световния проблем със замърсяването на природата. Използването на рециклирани батерии в полза на по-бедните общности и градове със сигурност е една стъпка напред за решаване на някои проблеми.