Ако изключим сантименталните хора като мен, повечето от нас не пазят старите вещи и когато нещо вече излезе от употреба, защото е старо или повредено, бива изхвърлено. Част от нещата, които отиват на боклука винаги могат да се рециклират, други наистина не стават за нищо и отиват директно на бунищата. И тук говорим наистина за някакви обикновени и на пръв поглен елементарни вещи, за които не бихме намерили никакво приложение.

Какво бихте направили с една стара стълба, надраскано CD, пластмасово шише, комплект захабени лъжици или автомобилна гума? Определено няма да ги пазите в дома си, а ще ги изхвърлите. Това са неизползваеми вещи, които само ще събират прах и ще ви пречат. Какво ще направите обаче със същите вещи, ако вложите малко креативност? Като се замислите вероятно нищо, но нека ги погледнем отново? Все нещо би могло да се направи, стига да ви дойде някоя гениална идея, каквато е дошла на дизайнерите Едуардо Мартинет, Джейн Паркинс и мистър Финч.

[rquote]Старите вещи стават и за нещо повече от боклук[/rquote]

Използвайки подобни “боклуци” те практически правят доста интересни предмети, които спокойно могат отново да влязат в употреба. Да не говорим, че за някои от тях може би ще отидете в някой голям магазин и ще си ги купите. С помощта на малко подръчни средства и няколко разчупение идеи, те превъщат старата стълба в рафт за книги, изгнилата лодка в красиво легло, компелкта лъжици или зъбните колела от велосипеда в полилеи, изтърканата гума в малко столче и т.н.

Поуката е, че не всичко, което си мислим за боклук, всъщност е такъв. Очевидно, почти всичко, което хвърляме може отново да се използва за нещо друго, което никога не сме си мислили, че можем да направим от същия този боклук. Виждайки всичко, което ни заобикаля по начин, който е коренно различен от всеобщо приетия, ние можем да сътворим доста красиви неща, които да подчертаят нашата уникалност, да придадат уют и една своеобразна красота за околните.