Батериите не са най-безопасното нещо на света — те могат да се запалят, както ни показа проблемния Samsung Galaxy Note 7. Практически това може да се случи поради начинът, по-който те са конструирани. Обяснено накратко, катодът и анодът на една батерия не трябва да се докосват, което е изключително трудно постижимо, особено при все по-тънките смартфони в днешно време. Ако искате да разберете повече за това как и защо се запалват батериите, можете да чуете този епизод от What’s Tech:

Инженери от Станфордския университет са намерили начин как да се справят с евентуалните палежи на смартфон батерии. Новата им разработка имплементира така да се каже пожарогасител вътре в самата батерия, който да се задейства при опасност.

Учените добавили пластмасови фибри, смесени с трифенил фосфат. Ако батерията достигне много висока температура (да речем 150 °C), пластмасата се разтапя и трифенил фосфатът потушава зараждащия се огън. След тестове от Станфорд уточняват, че реакцията на фосфата се задейства за около 0,4 секунди. Трудът им е публикуван в журнала Science Advances.

Не е ясно кога и дали ще видим работата на тима от Станфорд имплементирана в потребителски технологии скоро, но добрата новина е, че изобщо някой се занимава да разработи някаква ответна мярка срещу проблемите, които биха могли да се зародят в една комплексна джаджа като батериите на смартфоните.