Heathrow_Terminal_5_-_Passenger_area

Много пътници и авиолинии се оказаха със забавени полети след срив в компютърните системи на диспечерите по въздушен контрол. Проблемът се оказа в системата, която контролира полетната информация. Тя се използва от диспечерите на полети, които ръководят движението на самолетите. Дори и до този момент не е ясна конкретната причина за срива.

ВИЖ ОЩЕ: НАЙ-ДОБРИТЕ КОНЦЕПЦИИ ЗА САМОЛЕТИ НА БЪДЕЩЕТО

Този проблем доведе не само до забавяне на полетите и много закъснения, но и частично ограничение над въздушното пространство около Лондон. Европейският контролен орган Eurocontrol заяви, че за периода на срива ще са позволени само пристигащи полети. Изявленията на летищата бяха с разнородна информация. От Хийтроу и Гатуик съобщиха, че изпитват проблеми, заради диспечерския център на диспечерите.

Сривът бе овладян сравнително бързо, за да могат операторите и авиолиниите да продължат своята работа. Започнато е разследване, което все още продължава. Конкретните причини не са ясни, но от великобританския контролен цетър по въздушния транспорт коментираха, че причината вероятно не е проблем в захранването на системите. Няма информация за терористична или хакерска атака.