3d illustration of a magnifying glass over black background with percentage symbols and focus on a golden one.

Разнообразието от кредитни продукти на пазара дава възможност за избор при необходимост от заем. Изборът не е лесен за потребителите, които не са запознати с терминологията на финансовите институции и не знаят на какво да обърнат внимание, сравнявайки различни оферти и предложения за кредити. Погрешният избор и непознаването на кредитните продукти могат да доведат до неприятни последици или до теглене на кредит по-скъп от други предлагани заеми. На какво да обърнете внимание, сравнявайки оферти за кредити, за да сте уверени, че взимате най-правилния избор?

  1. Преди да сравните самите оферти за кредити, запознайте се с предлагащите ги финансови институции и сравнете техните плюсове и минуси, силни и слаби страни. Препоръчително е да изберете легитимна институция с история, която е стабилна и е доказала своята прозрачност. Не се увличайте по примамливи на пръв поглед оферти от неизвестни фирми. Евтиното ще ви излезне скъпо и е твърде вероятно да бъдете измамени. Сигурността на личните данни и парите ви трябва да бъде поставена на първо място – дори пред цената на кредита. Прецизността и информираността е особено важна при избор на кредити онлайн, при които опасността да станете жертва на злоупотреба с личните данни и парите ви е значително по-голяма.

  2. Не сравнявайте само лихвата при избор на кредитен продукт. Да, тя е важна, но колко ще ви струва кредитът показва не лихвата, а годишният процент на разходите. При избор на кредит сравнявайте ГПР. Възможно е кредити с по-ниска лихва да имат допълнителни разходи и като цяло да са по-скъпи от кредити с по-висока лихва. ГПР трябва да е водещо при избора на кредит.

  3. Сравнете възможностите за плащане на вноските, както и техния размер. Размерът на месечната вноска по кредита трябва да отговаря на вашия бюджет, за да може да изплащате безпроблемно заема. Ако бюджетът ви е скромен, предпочитайте кредити, предлагащи възможност за изплащане на по-ниски вноски по-дълго време. По отношение на начина на изплащане кредитните институции, предлагащи възможност за погасяване онлайн, са за предпочитане. Така ще може бързо, лесно и удобно да заплатите вноска, без да посещавате банков клон.
  4. Изчетете внимателно преддоговорната информация и общите условия, за да проверите за скрити такси, които биха оскъпили даден кредит, така че атрактивна на пръв поглед оферта да се окаже по-скъпа от друга.
  5. Запознайте се с допълнителните предложения на кредитните институции, които са във ваша полза. Застраховка, защитаваща вас и кредита при неблагоприятно събитие – нетрудоспособност, болест, загуба на работното място – е добър избор, накланящ везните в полза на конкретна оферта. Сключването на застраховка носи сигурност, тъй като застрахователят изплаща частично или изцяло остатъка от вашия кредит при възникване на застрахователно събитие. Предпочитайте тези кредити, за да запазите стандарта си на живот и своето спокойствие дори в непредвидени ситуации.
Сподели
Предишна страницаТри нови технологии, които ще променят казино индустрията завинаги
Следваща страницаДистанционно безжично зареждане на Xiaomi
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.