С безплатното си неограничено съхранение на снимки, Google Photos е една от най-удобните (и любими наши) облачни услуги за снимки. Днес приложението стана още по-примамливо с добавянето на нова функционалност – Споделени албуми (Shared albums).

Тук Споделени албуми не значи само албуми, чиято връзка сте споделили, така че други хора да могат да ги разглеждат и свалят. Новата опция ви позволява да направите албум, в който ваши приятели да могат да добавят снимки. Удобното при Споделени албуми е, че снимките в тях могат да се пренареждат както ви скимне. Когато отидете на някоя колекция от снимки и влезете в менюто с трите точки (горе вдясно), ще видите бутона Опции за споделяне (Sharing options). Там можете да изберете дали въпросният албум да може изобщо да бъде разглеждан от други хора (чрез линк, разбира се) и съответно дали други потребители могат да добавят снимки в него. Сътрудниците трябва да имат Google акаунт, за да могат да се включат.

google-photos-sharing-options

По подразбиране въпросните Споделени албуми не се виждат в общата ви колекция, но това може да се промени по желание. Също така в настройката Опции за споделяне можете да виждате кой се е включил в съответния албум. Имайте предвид, че ако Сътрудничество (Collaborate) е включено, всеки с линк към албума ще може да добавя снимки. Чуждите такива ще са видими само във въпросния албум, но не и във вашата лична колекция от снимки. Най-удобното пък е, че цялата работа е достъпна както през мобилното приложение (за Android и iOS), така и през уеб интерфейса на услугата.

Google Photos и новата функционалност Споделени албуми все още се нуждае от някой и друг ъпдейт – например оцветяване на иконата на споделените албуми в различен цвят, за да се отличават от останалите, или пък възможност за заключване на сътрудничеството само към определени потребители чрез e-mail. И въпреки това, новата услуга би се харесала на много хора. Вие какво ще кажете?