На специална конференция в Лисабон, 3GPP — организацията, която отговаря за клетъчните стандарти — най-после определи спецификациите за бъдещия стандарт за мобилни връзки и интернет 5G.

Все още пълната информация за 5G не е публикувана, но стана ясно, че този тип връзка ще заема честоти от 600 MHz, чак до 50 GHz.

Определянето на техническите спецификации на 5G е много добра нивина, защото сега вече производителите на устройства и телеком операторите ще могат да започнат разработването на необходимите компоненти, които да поддържат този стандарт, както и да изграждат мрежите за него.

И все пак, не е ясно кога точно 5G ще започне да действа така, както е определен по спецификация (въпреки обещанията на Verizon за активност още през 2018 г.) Напомняме, че характеристиките на 4G включват пренос на данни със скорости 100 Mbps в движение и 1 Gpbs в неподвижно положение, като сегашните активни 4G мрежи все още не са достигнали тези скорости. Надяваме се LTE Advanced и LTE Advanced Pro стандартите най-накрая ще докарат скоростта до обещаните такива.