Платформите за виртуална реалност се развиват скоростно, но ни липсва едно — да можем лесно и бързо да създаваме своя 3D версия за виртуалното пространство. С това искат да се преборят от новия стартъп Loom.ai, който е разработил софтуер, създаващ 3D аватари.

Невероятното в случая е, че аватарите се генерират само от една единствена снимка на лицето на човек. За целта бива използвана комбинация от компютърно зрение, машинно обучение, както и най-съвременните специални ефекти от филмовата индустрия. Можете да видите 3D аватарите на Анджелина Джоли, Уил Смит, Rihanna, Кание Уест и Илон Мъск, с приложени съответните снимки, от които са генерирани.

Главен изпълнителен директор на Loom.ai е Махеш Рамасубраманиан, ветеран от DreamWorks Animation, където е работил по филми като „Мадагаскар 3“ (Madagascar 3), „У дома“ (Home), и „Шрек“ (Shrek). Главен технически директор пък е Киран Бхат, допринесъл за изграждането на лицевите системи за улавяне на изражения в Lucasfilm, а е работил и по ефектите в „Отмъстителите“ (The Avengers) и „Карибски пирати“ (Pirates of the Caribbean).

Технологията на Loom.ai има нужда от подобрение, разбира се. Като за начало, тя не може правилно да генерира фини структури по лицето, зъби, пък и не можете да изберете дали моделът да има коса и каква да е тя. Анимацията на израженията също не е перфектна. Така че има какво да се желае, но при всички положения, компанията показва, че към момента може доста повече от всички други, които разработват подобни решения. За техния успех спомагат както машинното обучение, така и дългогодишният опит на съоснователите със специалните ефекти в кино индустрията.