Глобалните приходи от предоставянето на софтуер като услуга (SaaS – Software as a Service) през тази година се очаква да нараснат с 21% в сравнение с 2015, достигайки 108 млрд. щатски долара, а до 2018 г 59% от общата натовареност на т.нар. “облачни” (cloud) решения ще бъде от този тип услуги. Това са част от изводите, направени от Методи Дреновски, управител на СуперХостинг.БГ, пред аудиторията на технологичната конференция Webit. Събитието се проведе на 19 и 20 април в София Тех Парк и събра над 4300 ИТ мениджъри, специалисти, предприемачи и визионери, както и представители на държавните институции и медиите.

В своята лекция „Безплатен интернет или безплатен обяд?“ в рамките на форума Методи Дреновски разказа за промените в интернет сегмента през последните десет години, през които създадената от него компания се наложи като най-големия български доставчик на хостинг услуги. Мениджърът описа и бъдещите тенденции, които ще променят този сегмент през следващите години.

“Ние научихме много през последните десет години. Това, което се промени е, че днес хората имат нужда от поддръжка, от по-лесно стартиране и използване на услугите и от цялостно решение на техните бизнес казуси. Те искат услугата да работи добре. Ако преди десетина години плащахме, за да имаме интернет, днес плащаме за услуги и сигурност в интернет. Именно тук на помощ идва софтуерът като услуга” – обяснява Методи Дреновски, добавяйки че най-използваните SaaS приложения днес са счетоводните услуги, приложенията за електронна търговия, както и CRM (Customer Relationship Management) системите. Самата СуперХостинг.БГ развива собствена SaaS система за електронни магазини, наречена Shopiko, която позволява на хора без значителни ИТ познания да създадат лесно и бързо собствен онлайн магазин.