Вчера през деня Huawei използваха Google+ за да промотират своя нов флагман P9, като споделиха снимката, която виждате по-горе. В нейното описание бе намекнато, че изображението е заснето с Huawei P9, но всъщност реалността не е точно такава.

От Android Police са решили да се разровят в метаданните на снимката, тъй като както знаете Google+ ги запазва при качване. Излиза, че изображението е направено с Canon EOS 5D Mark III и обектив EF70-200mm f/2.8L IS II USM. Този комплект от DSLR фотоапарат и обектив всъщност струва около 4500 долара и е доста сериозен. Ето и описанието на снимката от Google+:

We managed to catch a beautiful sunrise with Deliciously Ella. The #HuaweiP9’s dual Leica cameras makes taking photos in low light conditions like this a pleasure. Reinvent smartphone photography and share your sunrise pictures with us. #OO

Второто изречение се превежда „Двойната Leica камера на Huawei P9 прави заснемането снимки при ниска осветеност като тази много приятно.“ Малко по-късно самите Huawei свалиха поста си от Google+ и изпратиха официален отговор по повод случилото се на The Verge. Той пък гласи следното:

Наскоро бе подчертано, че изображението, което е публикувано на нашите социални канали, не е заснето с Huawei P9. Снимката, която бе професионално заснета по време на правенето на Huawei P9 реклама, бе споделена за да вдъхнови нашата общност. Осъзнаваме, че е трябвало да сме по-ясни в описанието към изображението. Нашето намерение никога не е било да заблуждаваме. Извиняваме се за това и снимката бе свалена.

Така че поуката е следната – пишете по-подробни и разбираеми описания към снимките, които качвате в социалните мрежи.